6 av 10 nordmenn vil si opp ved velferdsnekt

Publisert: 11. april 2014 kl 09.12
Oppdatert: 11. april 2014 kl 09.18

Samtidig er norske sjefer blant de mest forståelsesfulle i verden når det gjelder å ta fri for å pleie familien. Hver fjerde norske sjef aksepterer ikke en slik forespørsel, viser en fersk rapport fra verdens største arbeidsmarkedsanalyse, Randstad Workmonitor.

33 land i alle verdensdeler deltar i den kvartalsvise undersøkelsen. Årets første rapport viser store, globale forskjeller i arbeidsgiveres fleksibilitet til å gi velferdspermisjoner.

- Eldrebølgen, og manglende tilbud til syke eldre, øker behovet for fleksible arbeidsgivere. Men undersøkelsen viser at 26 prosent av norske arbeidsgivere ikke aksepterer fri for å ta vare på et nært familiemedlem, forteller Camilla Grana, administrerende direktør for Randstad i Norge.

Hele 65 prosent av de norske arbeidstagerne i undersøkelsen svarer at de vil slutte i jobben dersom de ikke får fri av arbeidsgiver for å pleie et nært familiemedlem. Den norske svarprosenten ligger høyere enn i våre naboland Sverige og Danmark, der henholdsvis 52 og 44 prosent svarer det samme. Ingen andre land i Europa er i nærheten av å være så tydelige på dette, som vi nordmenn.

- Ikke alle land har et like hensynsfullt lovverk som Norge, der arbeidsmiljøloven gir rett til fri i inntil 10 dager for å gi nødvendig omsorg til nære pårørende. Innen privat sektor er det stadig flere som gir slike permisjoner uten trekk i lønn. De erfarer at det ikke koster bedriften noe, at det faktisk øker trivselen og er et konkurransefortrinn, sier Grana.

Hun forteller videre at norske arbeidstagere har et uvanlig bevisst forhold til en sunn livsstil og til å finne en god balanse mellom jobb og fritid. Hele 95 prosent av nordmennene svarer at det å finne denne gylne middelveien har høyeste prioritet for å oppnå en sunn livsstil. I denne balansen ligger også muligheten å være til stede når syke og pleietrengende familiemedlemmer har behov for pleie.

Noen høydepunkter fra Randstad Workmonitor, første kvartalsrapport 2014:

Saken fortsetter under annonsen

 

"Jeg vil slutte i jobben dersom min arbeidsgiver ikke gir meg fri for å ta vare på et nært familiemedlem":

Fem på topp:

India              73%

Brasil             72%

Canada          68%

Hongkong      68%

Saken fortsetter under annonsen

Singapore      66%

Norge            63%

Danmark       52%

 

Fem på bunnen:

Sverige           44%

Belgia             44%

Saken fortsetter under annonsen

Nederland       38%

Tsjekkia           37%

Slovakia          35%

 

"Å ta fri fra jobben for å ta vare på et nært familiemedlem er ikke akseptert av min arbeidsgiver":

Fem på topp:

New Zealand  70%

Saken fortsetter under annonsen

India                  59%

Malaysia           47%

Singapore        45%

Spania               44%

Norge                26%

Danmark        24%

Sverige             23%

Saken fortsetter under annonsen

Fem på bunnen:

Frankrike        23%

Sveits             23%

Japan             22%

Hellas             21%

Tsjekkia          18%

Randstad Workmonitor ble lansert i 2003, og dekker nå 33 land verden rundt – i Europa, Asia, Australia og USA/Canada og Sør-Amerika.

Den utgis fire ganger i året, noe som gjør både lokale og globale trender innen mobilitet jevnlig synlig over tid. Indexen sporer ansatt tillit og fanger forventninger rundt sannsynligheten for å endre arbeidsgivere innenfor en seks måneders tidsramme, gir en helhetlig forståelse av jobben markedet følelser og ansattes trender. I tillegg til å måle mobilitet, er også medarbeidertilfredshet og personlig motivasjon, samt et roterende sett av temaspørsmål en del av undersøkelsen.

Den kvantitative studien er utført via en elektronisk spørreundersøkelse blant en befolkning i alderen 18-65, som arbeider minst 24 timer i uken i en betalt jobb (ikke selvstendig næringsdrivende). Den minimale størrelsen på utvalget er 400 intervjuer per land, men så mange som 800 respondenter kan være spurt i flere land.