Ledelse

Støttende ledelse reduserer depresjon

Positive og støttende ledere kan motvirke sykefravær som bunner i psykiske plager, viser en undersøkelse fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Det skriver idebanken.org.

Publisert Sist oppdatert

Psykiske plager er den nest største årsaken til sykefravær. Forhold på jobben kan gi angst og depresjon, og risikoen er størst for de som opplever motstridende krav i arbeidet. Best beskyttet er de som har støtte fra rettferdige ledere og har positive utfordringer i jobben.

Når sjefen vil en ting og kunder og ansatte noe annet, eller når man blir satt til oppgaver uten tilstrekkelige muligheter for å klare dem, kan det oppstå det forskerne kaller en rollekonflikt.

– Rollekonflikter er den enkeltfaktoren som gir høyest risiko for angst og depresjon, forteller Liv Bakke Finne, forsker ved STAMI.

Studien viser også hvilke faktorer i arbeidet som kan sies å beskytte mot angst og depresjon.

– Det handler mye om rettferdig fordeling av oppgaver. Det betyr mye at nærmeste leder ikke er en stresskilde for de ansatte, men behandler dem godt og lytter til dem, sier Finne.

Hun peker på at selv om ikke alle forhold på arbeidsplassen er slik de burde være, vil en støtende ledelse beskytte mot depresjon.

– Rollekonflikt handler mye om dårlig organisering av arbeidet. Spørsmålet om hvordan man har det blir minst like viktig som hvordan man tar det, sier Finne.

Powered by Labrador CMS