– Når noen blir rike, vil konkurransen om å investere i deres arbeidskraft bli mye større, sier professor Kjetil Storesletten ved UiO.

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

– Ulikhet kan være positivt

Publisert: 22. januar 2014 kl 08.58
Oppdatert: 22. januar 2014 kl 10.38

Professor Kjetil Storesletten ved Universitetet i Oslo (UiO) mener sågar det er nødvendig for å kunne utrydde fattigdom:

– Fattige land og fremvoksende økonomier må gjennom en industrialiseringsprosess som krever stor tilgang på kapital og investeringer. Historisk har kapitalistiske virkemidler vist seg uovertrufne til dette, og en av konsekvensene er at noen blir veldig rike, sier Storesletten til Vårt Land.

Det rakettvoksende antallet milliardærer i Kina og India bekymrer ham ikke, selv om denne utviklingen skal ha bidratt til å trekke flere hundre millioner ut i fattigdom de siste to–tre årene.

– Det kan synes betenkelig at noen blir grunnrike, men hvis vi bryr oss om lønningene for verdens fattigste, vil jeg si det er ubetinget bra for dem at dette skjer. Om 15 eller 30 år vil vanlige lønninger i Kina være vesentlig høyere enn i dag, fordi når noen blir rike, så vil konkurransen om å investere i deres arbeidskraft bli mye større, sier han til avisen.

Storesletten deler imidlertid frykten for at økende ulikhet i en del rike land kan svekke den økonomiske veksten og skape sosial uro, skriver Vårt Land.

Saken fortsetter under annonsen