Ledelse

Sepp Blatter går av som FIFA-president etter en tøff uke.

Hvorfor nå, Blatter?

Erfaringen hans skulle brukes til en skikkelig samling i bånn for FIFA. I stedet forlater kapteinen skuta.

Publisert Sist oppdatert

FIFA-president Sepp Blatter skulle styre skuta og få den på rett kjøl igjen etter korrupsjons-arrestasjonene. Organisasjonen var avhengig av hans erfaring, mente han. Det mente tydeligvis de som stemte han tilbake i sjefstolen også. Et par dager senere trekker han seg brått. Det var overraskende og kom ut av det blå. Eller gjorde det det?

Amerikanske FBI har over flere år etterforsket mulig korrupsjon i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Onsdag 27. mai ble ni fotballtopper arrestert av sveitsisk politi i Zürich i Sveits, hvor de var i forbindelse med FIFA-kongressen.

Parallelt med FBIs sak, gjør Sveits egen etterforskning av tildelingen av VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022. I denne saken må Sepp Blatter angivelig belage seg på avhør.

Har Sepp Blatter plutselig konkludert med at han, som øverste sjef, har ansvaret for denne utviklingen? Den beslutningen kunne til en viss grad blitt respektert.

– FBI etterforsker Blatter

Men nå viser det seg at sjefen selv etterforskes av FBI. I hvert fall hvis vi skal tro kilder som Dagbladet viser til. De sier at 79-åringen kan få en kamp på andre arenaer framover. Både Reuters, New York Times og ABC News får bekreftet fra anonyme kilder at han er under etterforskning av FBI.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF), Yngve Hallén, sier til NTB at han er både overrasket og glad.

– Dette vil helt sikkert sette fart i reformprosessen i FIFA, sa han da nyheten om Blatters avgang ble offentliggjort.

Hallén har selv fått kritikk for at NFF ikke tydeligere har signalisert motstand mot FIFA-sjefen. I takt med at de alvorlige beskyldningene har haglet tettere mot FIFA, har imidlertid Hallén kommet på banen med kritikk.

Blatter runder av sin vakt en gang i perioden mellom desember og mars, da kongressen samles for å velge ny president, melder Dagbladet.

– De siste 40 årene av mitt liv har jeg jobbet tett med denne flotte idretten og FIFA. Da jeg stilte til et nytt valg, trodde jeg det var til det beste for fotballen, sa Blatter i sin avskjedstale. Han la til at han ikke hadde støtte verden rundt blant supportere, spillere og klubber.

Powered by Labrador CMS