Samfunn

Sveriges finansminister Magdalena Andersson har tro på svensk økonomi.

Nå er det skikkelig fart i svensk økonomi

Svensk økonomi utvikler seg svært sterkt både i år og neste år. Økonomien går like bra som en nyprodusert Tesla, sier finansminister Magdalena Andersson.

Publisert Sist oppdatert
Ifølge det svenske finansdepartementet er prognosen for 2015 økt til en vekst på 3,6 prosent, opp fra en tidligere prognose på 2,8 prosent, og på 3,1 prosent neste år, opp fra 2,4 prosent. Dessuten fortsetter arbeidsløsheten å falle, til 6,5 prosent i 2017.

Andersson påpeker at veksten i Sverige er høyere enn både USA, Storbritannia og Tyskland, og dessuten er den høyeste i Norden.

Hun mener at det er en økning i investeringene som ligger bak den økte veksten.

Hun forteller også at underskuddet på statsbudsjettet synker i årene som kommer, i likhet med statsgjelda.

– Vi ser at vi i 2018 kommer til å ha et betydelig mindre underskudd enn da vi overtok i 2014, trass i den spesielle situasjonen med mange som søker asyl i Sverige, sier hun ifølge NTB.

Sverige er at av landene som har posisjonert seg best for vekst blant nettselskaper med flere såkalte enhjørninger per innbygger enn noe annet land i verden. Enhjørninger er selskaper som raskt vokser fra ingenting til en milliard i omsetning. De mest kjente i Sverige er strømmetjenesten Spotify og finansselskapet Klarna, men også Minecraft og Candy Crush Saga er nyere eksempler.

Problemet med slike digitale selskaper er at de ofte ikke medfører så mange arbeidsplasser. Men i forrige uke var gleden stor i den svenske byen Trollhätten da det ble klart at Kina hadde bestilt el-biler for 100 milliarder svenske kroner fra Nevs, selskapet som har vokst frem fra ruinene av Saab.

Nevs har nå startet rekruttering av nye ansatte, men det er vanskelig å vite hvor mange nye arbeidsplasser kontrakten vil utløse. Antagelig er det snakk om flere hundre personer.

Fagforbundet IF Metall gleder seg også over avtalen og uttaler at det er bra med fornyet optimisme rundt Trollhättan og bilindustrien.

– Dette viser at svensk industri er konkurransedyktig, konstaterte forbundet da.

Den positive utviklingen i Sverige har i kombinasjon med den negative utviklingen i norsk olje- og gass bidratt til at svenskene drar hjem igjen.

Powered by Labrador CMS