Samfunn

Helsevesenet er avhengig av arbeidskraft med utenlandsk bakgrunn.

Stadig flere helsearbeidere med utenlandsk bakgrunn

Sysselsatte med helse- og sosialfaglig utdanning og som hadde utenlandsk bakgrunn økte med 7,4 prosent fra 2013 til 2014. Det viser nye tall fra SSB.

Publisert Sist oppdatert

Det var om lag 34 400 personer med utenlandsk bakgrunn som jobbet innenfor helse- og sosialtjenestene i Norge i 2014. 10 300 av disse var sykepleiere, mens nær 5 100 var leger. Nesten 21 prosent av det utenlandske sykepleierne er svenske. Med utenlandsk bakgrunn menes både innvandrere og personer som bor i utlandet, men som er på jobboppdrag i Norge.

Kommunene har fortsatt er stort behov for arbeidskraft, og for tiden dekkes behovet særlig gjennom arbeidsinnvandring. Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsearbeidere som også er innvandrere etter SSBs gruppering har økt andelsmessig fra rundt 7 prosent av alle i gruppen til rundt 12 prosent i 2014.

Gjennomsnittlig arbeidstid per uke for sysselsatte personer med en helse- og sosialfaglig utdanning som jobber i helse- og sosialtjenester, var 31,4 timer i 4. kvartal 2014. Dette er omtrent på samme nivå som det har vært de tre siste årene.

Powered by Labrador CMS