Slipper ikke til: Bemanningsbransjen sliter. 

Foto

Dreamstime. 

Bemanningsbransjen blør

Publisert: 16. februar 2016 kl 10.20
Oppdatert: 16. februar 2016 kl 11.13

Det er kraftig nedgang i markedet til bemanningsbransjen, skriver NHO Service i en pressemelding. Innstrammingene i oljesektoren preger aktiviteten i bransjen. Særlig krevende er det i Rogaland, hvor nedgangen er på hele 40 prosent i forhold til samme tid året før, ifølge tallø fra NHO Service.

Totalt falt markedet til bemanningsbransjen med 12,3 prosent i forhold til samme kvartal i 2014.

– Dette er den største nedturen bransjen har sett siden krisen i 2009, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien i pressemeldingen. 

Sekretærene forsvinner

Innen kontor og administrasjon er nedgangen på mer enn 30 prosent og solgte timer innen området var i 4. kvartal på det laveste siden NHO Service startet med  bransjestatistikk i 2006, heter det. 

– Det er flere årsaker til nedturen. Som et ledd i innskrenkningene i oljesektoren har det falt bort svært mange administrative jobber i løpet av det siste året. Vi ser også en strukturell endring, uavhengig av oljen. Kontorarbeid er i endring og sekretærrollen er i ferd med å forsvinne, sier Hagelien.

Fisk viktigere enn olje

Saken fortsetter under annonsen

Det er særlig i oljefylkene som opplever nedgang. I Rogaland falt markedet for bemanningsbransjen med hele 40 prosent på ett år, ifølge NHO Service. I Vest-Agder var nedgangen på 30 prosent. Samtidig vokste markedet i Sogn og Fjordane med nesten 30 prosent. Årsaken til denne veksten er fisk. I Sogn og Fjordane er fiskeindustrien viktigere enn oljen. Et annet fylke med solid vekst er Nordland som hadde en økning i solgte timer på nesten 15 prosent. Også her takket være fisken.

– Det er også verdt å merke seg at det største markedet av alle, Oslo, hadde en liten vekst på 2 prosent, sier Hagelien. 

Svak krone – økt eksport

Arbeidsmarkedet er ikke bare preget av oljenedturen. At kroneverdien er lav gir bedre konkurranseevne i norsk eksportindustri, og på noen områder som innen fiskeeksport og reiseliv, er det meget gode tider, fremhever NHO Service i pressemeldingen.

– For tiden preger imidlertid nedturen i oljen norsk arbeidsmarked mer enn oppturen i eksport av andre produkter, sier Hagelien.

Bemanningsbransjen er en av de mest konjunkturfølsomme bransjene, og det er forventet at en slik oljenedtur som Norge nå opplever setter sitt preg på markedet, også utenfor det rent oljerelaterte, heter det.