Britiske forskere har fått klarsignal til å manipulere menneskelige embryoer. Illustrasjonsbilde.

Foto

NTB scanpix / AFP / Mauricio Lima

Britiske forskere har fått tillatelse til å manipulere menneskelige embryoer

Publisert: 2. februar 2016 kl 11.24
Oppdatert: 2. februar 2016 kl 11.26

Flere internasjonale medier melder at det britiske forskningssenteret "the Francis Crick Institute" ved inngangen til februar ble gitt tillatelse fra staten til å forske på menneskelige embryoer (stadiet i en graviditet før et foster blir til). Tillatelsen inkluderer endring og manipulering av genmaterialet i embryoer.

Genforsker Dr. Kathy Niakan skal lede prosjektet, sammen med sitt team. Det er den offentlige institusjonen The Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), tilhørende det britiske helsevesenet, som har gitt tillatelsen.

Ifølge Vice.com skal forskerne bruke en ny metode, kjent som CRISPR/Cas9, til å manipulere gener som er aktive etter unnfangelse. Eksperimentene skal stoppes på dag sju, og embryoene skal ødelegges, slik at de ikke kan brukes til å starte en graviditet.

Direktør ved forskningssenteret, Paul Nurse, sier følgende i en pressemelding: - Jeg er begeistret for at HFEA har godkjent Dr. Niakans søknad. Dr. Niakans foreslåtte forskning er viktig for forståelsen av hvordan et sunt menneskelig embryo utvikler seg, og vil forsterke vår forståelse av suksessfulle assisterte befruktninger, ved å se på det tidligste punktet i menneskets utvikling - fra dag én til sju.

Selv om HFEA har godkjent prosjektet, må det gjennom en etisk vurdering. Om det godkjennes der, kan forskerne ta fatt i prosjektet i løpet av få måneder.

Saken fortsetter under annonsen