Europa

Den danske regjeringen har vedtatt en ny strategi for bedre digitalisering i samarbeid med kommunal og regional sektor. Her fra bryggen i København.

Deilig å være digital i Danmark?

Ny digitaliseringsstrategi for "ytterligere verdi, vekst og effektivisering" inngått i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Den danske regjeringen har inngått en avtale med interesseorganisasjonene KL (Kommunenes Landsforening) og Region Danmark, om en felles, offentlig digitaliseringsstrategi, under slagordet "et sterkere og mer trygt digitalt samfunn."

Det opplyste forvaltningsorganet Digitaliseringsstyrelsen i en pressemelding torsdag.

I strategien fremlegges tre "ambisiøse, men samtidig realistiske mål for utvikling de kommende årene," ifølge partene:

  • "Digitalisering og bedre gjenbruk av data skal bidra til å skape en mer sammenhengende og effektiv offentlig service med digitale velferdsløsninger av høy klasse," heter det i pressemeldingen. Formålet er å gjøre det lettere for danskene å møte det offentlige digitalt, og oppleve en mer koordinert offentlig service på tvers av departementer og tjenester.
  • "Offentlig digitalisering skal også gjøre det lettere og mer attraktivt å drive virksomheter og redusere virksomhetenes administrative byrder." Eksempelvis skal virksomheter få bedre adgang til offentlig data, som ifølge pressemeldingen kan brukes til "forskning, teknologi og innovasjon."
  • "Utviklingen skal skje med sikkerhet for borgerens og virksomheters data, så danskene også fremover har stor tillit til offentlige digitale løsninger." Danskene vil med den nye strategien understreke at deres samfunn skal være velfungerende både for digitalt kompetente - og mindre digitalt kompetente.

Flere av punktene minner mye om den nye "Digital agenda for Norge", som også legger mye vekt på sømløs flyt i de digitale tjenestene på tvers av departementer.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen fremhever "den spesielle danske tradisjonen" for samarbeid mellom stat, kommune og regioner i sin kommentar til den nye strategien:

– Danmark er internasjonalt sett et foregangsland når det kommer til offentlig digitalisering. Det tette samarbeidet er kjernen i en effektiv, sammenhengende digital offentlig sektor. Det gjør at vi som samfunn klarer å tilpasse oss og utnytte de nye teknologiske mulighetene, samtidig som at vi bevarer den tryggheten og tilliten til hverandre og til samfunnet, som er så unikt for Danmark.

For mye teknologi?

Men ikke alle er helt fornøyd med strategien.

HK Kommunal, fagforeningen for administrative medarbeidere i kommuner og regioner, mener den nye digitaliseringsstrategien mangler fokus på "borgerservice og medarbeiderinvolvering", skriver avisen.dk.

– Strategien har noen fornuftige fokuspunkter. Men det er blindsoner ved digitaliseringen, og de omtales ikke tilstrækkeligt, sier nestleder i HK Kommunal, Mads Samsing til avisen.

Han mener regjeringens digitaliseringsstrategi minner om hastverksarbeid.

– Hittil har praksisen vært at digitaliseringen har gått for hurtig, og at man har prioritert effektiviseringsgevisnten høyere enn sikkerheten. Ute på kommunale og regionale arbeidsplasser skyldes en stor del av sikkerhetsbristene at det mangler folk. Det blir nemlig oppsagt medarbeidere når det skal frigjøres ressurser for å foreta investeringer, og fordi man høster forventede gevinster på forhånd. Get går simpelten ikke, sier Samsing.

Powered by Labrador CMS