Samfunn

Bertel Haarder (t.v.) under en protest mot islamistgruppen Hizb-ut-Tahrir utenfor Det Kongelige Bibliotek i København i 2011. Gruppen holdt et debattmøte i danskenes nasjonalbibliotek.

Dette er dansk kultur

Danmarks kulturminister Bertel Haarder har bestemt seg. Han har satt ned fem punkter som innvandrere må ta til seg hvis de skal kunne kalles integrerte.

Publisert Sist oppdatert

Kulturminister Bertel Haarder fra det konservative partiet Venstre har for første gang nedsatt hva man mener er dansk kultur i punktform. Det skriver Berlingske Tidende som har et stort intervju med Haarder.

Kulturministeren er kjent som en frittalende mann, og er ikke redd for å kritisere sin egen regjering som nylig pusset opp spørsmålene i testen for nye landsmenn med å spørre om vikinger og Olsen-banden.

– Vi bør heller fokusere på det som betyr noe, sier Haarder som tidligere har vært integrasjonsminister.

Han har nylig startet arbeidet med å definere hva som er dansk kultur gjennom nettstedet Danmarkskanon - et dannelsesprosjekt som skal bevisstgjøre om de historiske og kulturelle verdiene i samfunnet som har formet befolkningen i Danmark.

Et av målene er å heve bevisstheten rundt dansk kulturarv, heter det ifølge nettsiden. Like tydelig er det at det handler om assimilering og integrering av innvandrere i Danmark.

Haarder er ikke historieløs. Han forteller at mye av det som i dag fremholdes som danske verdier, som protestantismen, romantikken, arbeiderbevegelsen og juletreet faktisk stammer fra Tyskland.

Arbeidet med Danmarkskanon skal fortsette, men allerede mener Haarder han har en god forståelse av hva som er dansk kultur.

1) Kvinners likestilling

2) Ytringsfriheten

3) Høyskolekulturen

4) Et arbeidende folk

5) Sykkelkulturen

Med høyskolekultur mener Haarder bredden av frivillige felleskap, foreninger og iveren etter folkeopplysning, som man ifølge ham ikke finger maken til i noe annet land.

Powered by Labrador CMS