Samfunn

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen innførte i august en fraværsgrense på 10 prosent for elever.

Flere fullfører videregående opplæring, men SV frykter strengere fraværsgrense vil øke frafallet

Det viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet. SV på sin side mener at regjeringens innføring av fraværsgrense på 10 prosent vil gjøre at flere elever faller fra underveis i utdanningsløpet.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke kom SV med forslag om at fraværsgrensen som trådde i kraft ved skolestart i august i år skal bli oppheves. Torsdag holdt utdanningskomiteen på Stortinget høring om saken.

Det siste året har tusenvis av elever protestert og streiket mot den nye fraværsgrensen og utrykt stor bekymring for å stryke i fag dersom de har ugyldig fravær i mer enn 10 prosent av timene.

– En statisk maksgrense på 10 prosent vil føre til at flere elever som står i fare for å falle fra underveis i utdanningsløpet, ikke vil klare å gjennomføre. For skolene vil en maksgrense kunne stå i veien for arbeidet med å få flere til å gjennomføre utdanningen, sier SV i forslaget.

Både KS, Blå Kors, Forandringsfabrikken og Elevorganisasjonen støtter SVs forslag om å skrote fraværsgrensen, mens blant annet Norsk Lektorlag, Skolelederforbundet og Spekter støtter kunnskapsministerens nye grense, skriver NTB.

1.000 flere gjennomførte

Onsdag denne uken sendte Utdanningsdirektoratet ut en pressemelding om at i overkant av 1.000 flere elever har gjennomført og fullført, sammenliknet med elevene som startet videregående opplæring i 2009.

– Dette er veldig gode nyheter. Å øke gjennomføringsgraden på videregående opplæring, er viktig for den enkelte elevs fremtidsmuligheter og for samfunnet. Derfor må vi fortsette å jobbe for å få enda flere til å gjennomføre, og det gjelder særlig elever som tar fagbrev. Regjeringen har tatt flere grep for å skaffe flere læreplasser, og vi har satt i gang forskning for å få mer kunnskap om hva som kan hindre frafall, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen.

Nærmere 73 prosent av elevene som startet videregående opplæring i 2010 har fullført og bestått videregående opplæring innen fem år. Tallet er det høyeste siden målingene startet for 15 år siden.

86 prosent av elevene som har tatt studieforberedende utdanningsprogram har fullført og bestått. 59 prosent har fullført og bestått yrkesfaglige utdanningsprogram.

Statsminister Erna Solberg uttalte forrige uke at frafall er det største problemet med skolen.

– Kampen mot frafall starter de første årene. Grunnlaget for om du liker å være på skolen, liker å lære, starter med at elevene tidlig får hjelp til å mestre skolehverdagen, sier statsministeren til NTB.

– Mest rigide løsningen

Årlig dropper 15.000 ungdommer ut før de har fullført. Frafallet er størst i yrkesfag, der nesten tre av ti elever slutter underveis.

Fram til 2009 hadde flere videregående skoler egne fraværsgrenser på mellom 10 og 20 prosent, men disse ble stanset av daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Aps skolepolitiske talsmann Martin Henriksen har uttalt at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har gått for den mest rigide løsningen av flere ulike alternativer for fraværsgrenser.

– Det kan føre til at i små skolefag med 75 timer, så vil fire timers fravær i løpet av et helt år føre til at en elev ikke får vurdering, sier Henriksen.

Også KrF og Venstre uttrykte bekymring for at den strenge grensen vil få negative konsekvenser for elever som sliter.

Powered by Labrador CMS