Arbeidsliv

Den korte franske arbeidsuken er under press.

Fransk fagforening støtter lengre arbeidsuke

Det er ikke en overskrift man har kunnet lese ofte i franske aviser, men nå er det altså skjedd. Det franske energiselskapet EDF har foreslått å øke arbeidsuken, og fagforeningene har gått med på det.

Publisert Sist oppdatert

Fransk arbeidsliv har lenge vært kjent for sin kortere arbeidsuke enn den man har i mange andre land. Men nå pågår reformarbeid for å forlenge 35-timers uken som ble fastsatt i 1999, arbeid som sitter fast i en politisk hengemyr.

Men EDFs forslag har altså fått støtte fra to fagforeninger. Det melder Financial Times. Det betyr at minst 30.000 ansatte nå er i stand til å jobbe mer enn 35 timer i uken. EDF-ansatte jobber allerede 39,5 timer i uken, men blir kompensert for de ekstra timene med 23 ekstra fridager i året.

Den nye avtalen sier at ansatte nå skal få 7,5 prosent lønnsøkning mot å jobber mer, men mange mister mellom 7 og 16 dagers ferie i året. Den nye avtalen er frivillig for de ansatte som kan velge den eller velge å beholde den gamle avtalen. Gjennomsnittslønnen i EDF er 51.600 euro i året, som tilsvarer rett oppunder 500.000 norske kroner.

– Andre selskaper vil følge denne trenden. Når alt kommer til alt vet arbeidsfolk i Frankrike at de må jobber lengre arbeidsuker enn de gjør i dag - spørsmålet er snarere når det skjer, og hvor mye kompensasjon de får for de ekstra timene, sier Anatole de La Brosse direktør i Sia Partners som gir råd til de største franske selskapene, til Financial Times.

Powered by Labrador CMS