Arbeidsliv

Mangeårig styreleder i Akademikerne, Knut Aarbakke (Samfunnsviterne) har meldt at han ikke tar gjenvalg.

Hvem tar over som leder i Akademikerne?

Publisert Sist oppdatert

Det foregår for tiden en stille kamp om hvem som skal ta over roret i arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne, nå som leder Knut Aarbakke har meldt at han ikke stiller til gjenvalg. Akademikerne har vokst seg til en betydelig maktfaktor de siste tiårene og organiserer i dag omkring 200 000 høyt utdannende. De største grupperingene er økonomene i Econa, Juristforbundet, Samfunnsviterne, Legeforeningen og ingeniørene i Tekna.

Knut Aarbakke representerte Samfunnsviterne. Det er organisasjonens rådsmøte som skal velge den nye lederen i oktober.

Sist uke tok Legeforeningen det første skrittet og presenterte sin kandidat til å ta over roret i mor-organisasjonen: Legeforeningens Kari Sollien sier hun ønsker å bygge et enda sterkere akademikerfelleskap gjennom mer involvering og tettere samarbeid i organisasjonen.

– Vi står overfor store endringer i næringsliv og arbeidsmarked. Akademikerne er helt sentrale fordi vi representerer nytenkning og kompetanse, sier Kari Sollien.

Sollien er spesialist i allmennmedisin, leder for Allmennlegeforeningen gjennom tre år og sentralstyremedlem i Legeforeningen i åtte år.

– Årene som sentral tillitsvalgt har gitt meg verdifull kunnskap om ledelse, organisasjonsliv og samfunn. Legeforeningen er en stor organisasjon med et bredt samfunnsengasjement, og jeg har sett hvilken kraft det er i en sterk, tverrfaglig organisasjon. Jeg ønsker å bruke min erfaring til å lede et enda bredere fellesskap – i samarbeid med medlemsorganisasjonene, sier Sollien i pressemeldingen fra Legeforeningen.

Kandidatene klare i april

Men de andre store organisasjonene kan også komme til å stille med en egen kandidat til ledervervet. I Tekna er man fortsatt i tenkeboksen.

– Tekna har ikke behandlet saken og den vil først bli diskutert i hovedstyret i slutten av april. Vår president sitter i dag i styret og det er rimelig å tro at hun blir foreslått til styret for neste periode også. Hva Tekna lander på, kommer vi tilbake til når saken er behandlet i styret, og fristen for å sende inn kandidater er innen utgangen av måneden, sier generalsekretær i Tekna, Ivar Horneland Kristensen i en tekstmelding.

Econa kommer ikke til å stille med egen kandidat til ledervervet.

Uansett hvem som blir organisasjonens nye leder, blir det en ganske fersk organisasjon han eller hun skal styre. Akademikerne søker nemlig for tiden også etter ny generalsekretær med søknadsfrist tirsdag 12. april.

"Vi søker en fremtidsrettet, engasjert og gjennomføringssterk leder med naturlig autoritet som er samlende og kan inspirere kompetente medarbeidere. Du har utpreget rolleforståelse, god samfunnspolitisk innsikt og gjerne erfaring fra både offentlig og privat sektor. Det forventes høyere utdanning på masternivå og relevant ledererfaring fra kunnskapsorganisasjon", heter de i stillingsannonsen.

Powered by Labrador CMS