Samfunn

Finansdepartementets regnestykke viser at folk med over 2 millioner i inntekt i snitt har fått 49.200 kroner i skattekutt, over halvparten som følge av redusert formuesskatt.

Jensen må svare for skattekutt til rikinger

Finansminister Siv Jensen (Frp) blir konfrontert med påstander om usosiale og urettferdige skattekutt i den muntlige spørretimen på Stortinget i dag.

Publisert Sist oppdatert

NTB kunne tirsdag presentere tall fra Finansdepartementet, som viser at landets 0,1 prosent rikeste i snitt har fått 221.200 kroner i skattelette de siste tre årene. Det er snakk om 4.200 personer i alt. 99 prosent av skattekuttene til denne gruppen var kutt i formuesskatten.

Til sammenligning har en person med inntekt på 400.000-450.000 kroner i gjennomsnitt fått 2.800 kroner i skattekutt de siste tre årene.

Stiller spørsmål

SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig og sier partiet vil ta opp saken med finansministeren i den muntlige spørretimen.

– Dette er oppsiktsvekkende tall. De viser hvor kraftig regjeringen prioriterer de rikeste og hvor aktivt regjeringen bidrar til forskjellsutviklingen i Norge, hevder Lysbakken.

Det er på bakgrunn av spørsmål fra SV at Finansdepartementet har beregnet hvordan skatteendringene i statsbudsjettene for 2014, 2015 og 2016 fordeler seg i befolkningen, rangert etter inntekt og formue.

Dette er gjort ved å sammenligne hvordan fordelingen i 2016 ville vært om skattereglene for 2013, da de rødgrønne partiene forlot regjeringskontorene, fortsatt var gjeldende. Budsjettforslaget for 2017 er ikke med i beregningene.

Rike har fått mest

Finansdepartementets regnestykke viser at folk med over 2 millioner i inntekt i snitt har fått 49.200 kroner i skattekutt, over halvparten som følge av redusert formuesskatt. Tallene viser også at de 0,1 prosentene med størst formue betaler 9,2 prosent mindre skatt i år enn de ville gjort med 2013-reglene. De 1 prosent rikeste betaler 5,8 prosent mindre skatt i år.

Til sammenligning betaler de 90 prosentene med minst formue 2,7 prosent mindre skatt. Finansdepartementets tall viser dessuten at menn i snitt har fått 1.100 kroner mer i skattelettelser enn kvinner.

Regjeringen har rigget skattesystemet for økt ulikhet og økte forskjeller, mener Audun Lysbakken.

– De superrike er vinnerne i regjeringens skattepolitikk. For vanlige folk er skattelettelsene så små at de færreste legger merke til dem, sier han.

Spørretimen på Stortinget innledes klokken 10. Ved siden av finansminister Siv Jensen (Frp) deltar Høyre-statsrådene Elisabeth Vik Aspaker og Anniken Hauglie i den muntlige.

Powered by Labrador CMS