Ledelse

En av kjepphestene til Danmarks CSC-sjef Jørgen Jakobsen er talentutvikling.

Ledere i utlandet: IT-dirigenten

Ledelse er som å være dirigent i et symfoniorkester. Man må unngå de sure tonene, mener danske Jørgen Jakobsen i it-giganten CSC i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Jakobsen er Vice President og Regional Manager i CSC, med ansvar for Norden og Baltikum. Tidligere ledet han CSC i Danmark, ved siden av å være Industry General Manager i regionen.

Som leder dirigerer han troppene til en it-bedrift som har utviklet og driver et stort antall it-systemer. CSC håndterer viktige samfunnsfunksjoner, som for eksempel pasientbehandlingssystemer og systemer for skatteinndrivelse for staten. I tillegg tilbyr selskapet innovative IT-løsninger for kommersielle bransjer, deriblant innen bank og finans, forsikring, luftfart, telekommunikasjon og energi, inkludert olje og gass.

Jakobsen forteller at en lang rekke offentlige institusjoner og private virksomheter har betrodd selskapet med å utvikle og forbedre it-løsninger, slik at virksomhetene selv kan konsentrere seg om å tilpasse forretningsprosessene og forretningsdriften for en digital tidsalder.

– Vi vil sørge for at det offentlige yter borgerne den beste service, og at virksomhetene står sterkest mulig i det konkurransepregete globale markedet. Det har vi gjort i mer enn 50 år, forteller han.

Siden CSC så dagens lys i USA i 1959, har selskapet de siste tiårene vokst til å bli Danmarks nest største leverandør av it-systemer, med en sterk posisjon i Norge og Sverige. CSC har to kontorer i Danmark, i København og Aarhus samt to kontorer i Norge, i Oslo og Bergen.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Jørgen Jakobsen

Stilling: Vice President og Regional Manager i CSC, med ansvar for Norden og Baltikum

Leder for: 240 medarbeidere

Sivilstand: Gift, to barn

Karriereglimt:

  • CSC: Tidligere øverste sjef for CSCs danske virksomhet samt Industry General Manager for Diversified Industries i Norden og Baltikum

  • CSC: Industry Executive Technology & Consumer Group, CSC EMEA og Norden

  • TDC: Direktør i 14 år

Utdannelse: Master i strategi ved Handelshøyskolen i København

Hobbyer: Seilsport, golf

Grønland

Jakobsen tar imot i bedriftens nordiske og baltiske hovedkontor, som ligger i København. Han forteller at han tidlig begynte å interessere seg for ledelse. Han beskriver også sin oppvekst som typisk dansk, selv om han bodde på Grønland med sine lærerforeldre.

– Jeg tror oppveksten min var helt vanlig. På Grønland var jeg én av fire dansker i klassen. Selv om jeg kom utenfra ble jeg akseptert, og hadde en fin tid der. Det ble mye fotball, badminton og seiling, forteller han.

Etterhvert flyttet familien til Kolding, og det er herfra han har vennegjengen han fortsatt holder kontakten med i dag.

Jakobsen beskriver seg som mer enn alminnelig seilsportinteressert. Det er ikke så rart, siden han har konkurrert både i optimistjolle, europajolle og i diverse katamaranklasser.

Liker kompleksitet

På skolen fattet Jørgen Jakobsen raskt interesse for de komplekse fagene, som matematikk, fysikk og kjemi.

– Det var kompleksiteten i dem som trigget meg, sier han.

Han hadde ingen konkrete planer om hva han skulle bli da han søkte på Handelshøyskolen i København. På denne tiden, midten av 1980-tallet, ble de fleste revisorer eller bankmenn. Jakobsen endte opp med å utdanne seg i tre forskjellige retninger, men med en fordypning i strategi.

– Jeg tenkte tidlig at jeg ville bli leder. Jeg ble inspirert av både gode og dårlige ledere. Slik er det fortsatt. Jeg ønsket å jobbe med å sette mål og å utvikle strategier. I tillegg til å få medarbeidere til å forstå og bli enige om retningen vi sammen skal jobbe i, utdyper han.

Finans og endringsledelse

Etter studiene begynte Jakobsen i TDC Finans. Der fikk han god bruk for både utdannelsen og sine ambisjoner, siden han jobbet med endringsledelse. Det handlet om å forstå de komplekse sammenhengene.

TDC leverer kommunikasjonsløsninger og drifter infrastrukturen til mange av landets aller største virksomheter. Selskapet inngår i TDC-konsernet, som er Danmarks ledende leverandør av telekommunikasjon, med en årlig omsetning på 31,83 milliarder norske kroner (i 2015, red.anm.).

Å være leder kan vise seg å bli utfordrende. Vanskelighetsgraden avhenger av nivået du leder på, mener Jakobsen.

– Det avhenger av nivået. Jo mer operativ og hands-on du er, jo flere dagligdagse problemer og utfordringer oppstår. Jobber du overordnet, er det mer strategiske utfordringer som må løses. Beslutningene du tar på et overordnet nivå får enda større konsekvenser. Du har også et større press på deg. Et press som er annerledes enn du har som operativ leder, sier han.

Som leder er det viktig for Jakobsen å få team til å fungere. Å få alle teammedlemmene til å gå etter de samme målsetningene er viktig.

– Ledelse er som å være en dirigent i et symfoniorkester. Du må unngå de sure tonene, og alle må spille bra sammen, eksemplifiserer han.

Tydelig og involverende

Han tror medarbeiderne hans i CSC vil beskrive ham som en involverende leder, som inkluderer andre i beslutningstakingen.

– Jeg tror også at jeg blir oppfattet som tydelig i min kommunikasjon. Jeg er også en leder som kan meisle ut en stø kurs, og som har god retningssans, forklarer han.

Han tror han kan forbedre seg som leder ved å fokusere enda mer helhetlig. I dag kan han fortsatt bli litt for begeistret for enkeltsaker.

– Selv om jeg kan forbedre meg, får jeg tilbakemeldinger på at jeg er en fokusert leder, smiler han.

Kompetansestrategi

CSC har vært igjennom en spennende periode med transformasjon for å øke konkurransedyktigheten – både regionalt i Norden og Baltikum - men også på global basis. Hovedmålet har vært å gjøre CSC smidigere og mer kundeorientert med en tilhørende reduksjon i selskapets mange tekniske løsninger og et sterkere fokus på et godt nettverk av alliansepartnere, med oppmerksomheten rettet mot å utvikle neste generasjons it-løsninger innen eksempelvis cloud computing.

– Hele vår posisjonering handler om å bistå våre kunder med den digitale transformasjonen slik at de blir teknologiske vinnere i sine markedet med utnyttelse av smidige verktøy og smarte løsninger. De siste 55 årene har CSC arbeidet med komplekse it-løsninger. Kompetansen vi har ervervet skal også transformeres til kunder og samarbeidspartnere, utdyper han.

Talentutvikling

En av kjepphestene til Jakobsen er talentutvikling. Ukeavisen Ledelse har tidligere skrevet om CSCs talentutviklingsprogram, der selskapet tar inn 60 unge ledertalenter hvert år.

– Vi danner oss ofte de første inntrykkene av talentene gjennom våre samarbeidspartnere, og via sosiale medier. Etter en screeningprosess og intervjuer tar vi inn rundt 60 talenter hvert år. Disse gir vi konkrete arbeidsoppgaver, forteller han.

Satsingen på de unge talentene inngår i selskapets talentprogramm CSC Graduate Program, et program som varer i to år. I programmet blir talentene tilbudt individuell trening- og utvikling, mentoring og networking, muligheten for å rotere mellom ulike kunder, organisasjonsenheter, prosjekter og produkter.

– Vi har prøvd å gjøre programmet unikt ved å ha et mer individuelt fokus. Graduate Program har en fleksibel struktur som åpner for tilpasninger i løpet av to år med trening. Vi tilbyr individuell veiledning som er tilpasset for å støtte din profesjonelle utvikling, dine spesifikke behov og din fremtidige karriere i bedriften, utdyper han.

Jakobsen forteller at CSC har kompetanseplaner for alle medarbeiderne, også dem som kommer rett fra skolen. Kandidatene får tilbud om å utvikle seg i en spesifikk retning. Spesifiseringen skal være mer spisset enn i andre tilsvarende programmer, hevder han.

– Programmet er involverende, og man får en reell forståelse for hvor kandidatene vil, også strategisk. Utviklingsarbeidet handler konstant om at medarbeiderne skal få utvikle seg gjennom en involverende prosess, forteller han.

Selskapet, med sine 56.000 ansatte, kan tilby internasjonale muligheter til kandidatene. Dette tjener begge parter på. Kandidater kan for eksempel sitte med ansvaret for strategi ved et internasjonalt kontor, for så å komme hjem igjen til Danmark med mer kunnskap.

– For å gi slike muligheter har vi vært nødt til å satse på de unge. Disse gir vi tilbud om mentoring, trening og et individuelt designet opplegg, sier han.

Jakobsen forteller at alle i toppledelsen bidrar som mentorer, inkludert ham selv.

– Jeg er mentor for kandidater som jobber med salg. Mentorskapet stiller krav til oss som ledere, og det gir oss mye å kunne jobbe med nye generasjoner kandidater, sier han.

CSC er et amerikansk selskap. Talentutviklingsprogrammet har imidlertid et fokus på de nordiske landene og Litauen, ettersom Norden og Baltikum er en av i konsernets syv regionale satsningsområder i verden. Fremtidige ledere som går gjennom programmet blir verken formet i amerikansk eller nordisk retning, bedyrer Jakobsen:

– Det er veldig viktig for oss at de som skal bli ledere hos oss har en individuell utvikling, og ikke bare går inn i en CSC-skole. Viljen og ambisjonene er viktige. Den nye generasjonen er virkelig klare for dette. Det har vi sett i noen år allerede. Dagens generasjon er en generasjon av ledere – globale ledere som er motiverte for internasjonalt arbeid, sier han.

Han presiserer at programmet er en stor investering for CSC, og at det derfor er viktig at selskapet legger de tilstrekkelige ressursene i potten for å lykkes.

Fusjonerer med HPE

Nylig ble det kunngjort at CSC etter planen vil fusjonere med HP Enterprise (HPE, red.anm.) ved utgangen av mars neste år. Den foreslåtte prosessen omfatter en balansert eierstruktur mellom CSCs og HPEs aksjonærer. Det nye og kombinerte selskapet vil bli verdens tredje største it-konsulentselskap målt i omsetning, med virksomhet i mer enn 70 land og over 5000 kunder i hele verden. Mike Lawrie, som har vært CSCs toppsjef i flere år, vil lede det nye selskapet som forventes å hente ut synergier som et av de største og tydeligste it-konsulentselskapene i verden.

Powered by Labrador CMS