Arbeidsliv

London-ungdom møter arbeidslivet i arbeidsplass-simulator.

Publisert Sist oppdatert

På en skole øst i London får ungdom tilbud om å prøve seg på situasjoner fra arbeidslivet inne i en hvit «boks» som inneholder det som Financial Times-skribenten Sarah O´Connor omtaler som en arbeidsplass-simulator. Via berøringsskjermer og annen digital teknologi simuleres situasjoner som kan dukke opp på en arbeidsplass. Underveis blir ungdommene bedt om å håndtere vanskelige kunder, sende noen e-poster, vurdere sin egen innsats etc.

Ungdommene liker at simulatoren lar dem feile uten at det får konsekvenser i det virkelige livet, men O´Connor mener det er noe litt trøblete med det faktum noen har ment at det er behov for å lage simulatoren.

I en kommentar hos The Financial Times viser O´Connor til arbeidsgivere som klager over at britiske ungdommer er lite forberedt på arbeidslivet når de går ut av skolen. Særlig skal det skorte på kommunikasjonsferdigheter, punktlighet og det å være til å stole på. O´Connor konstaterer videre at arbeidsgivere har en tendens til å gi skolen skylden, men hun spiller ballen tilbake og viser til at langt færre ungdommer enn før får sjansen til å skaffe seg arbeidslivserfaring gjennom enkle lørdagsjobber etc. Teknologi har gjort at en del av de enkle jobbene er forduftet, og Financial Times-skribenten konstaterer at det sannsynligvis også er økt konkurranse - fra eldre arbeidstagere - om de jobbene som faktisk finnes. Dette kommer i tillegg til at ungdommen er under press for å gjøre det bra på skolen. Mange opplever at de ikke har tid til å både gå på skole og jobbe. Men likevel...

O´Connors budskap er at overgangen til arbeidslivet blir lettere hvis ungdom har fått prøve seg i arbeidslivet. Og hun mener at arbeidsgivere har et ansvar: Hun mener at de arbeidsgiverne ikke tilbyr ungdom slik arbeidslivserfaring heller ikke kan klage over at den yngre generasjonen ikke er «klar for arbeidslivet».

Powered by Labrador CMS