Organisasjon for norske fagskolestudenter

Elever som går yrkesveien skal nå få høyere status enn de har hatt frem til nå, lover kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Mye positivt – nå forventer vi at Stortinget innfrir

Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF) forventer at tiltakene sidestiller yrkesfaglig utdanning på fagskoler med høyskoler og universiteter.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la fredag frem stortingsmeldingen «Fagfolk for fremtiden» med 50 tiltak som skal styrke fremtidens fagskoler.

Regjeringen legger opp til en fagskolereform med studiepoeng, finansiering med utviklingsmidler, mulighet for treårig fagskoleutdanning, og rett til deltakelse i studentsamskipnadene.

Framskrivninger fra SSB viser at Norge vil mangle folk med yrkesfaglig utdanning i 2035.

En andel av disse vil være fagskoleutdannede. Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) uttalte nylig at samfunnet trenger flere med yrkesfaglig kompetanse.

– Det er derfor viktig å framsnakke utdanningene, sier Silje Kjørholt, leder for Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF).

Kompetansebarometeret til NHO for 2016 viser at halvparten av deres medlemsbedrifter mangler fagskoleutdannede.

Nedprioritert og underfinansiert

– Tiltakene regjeringen forslår om fagskolen som en høyere yrkesutdanning og studiepoeng er viktig for studentene. Fagskolen har vært nedprioritert og vi trenger nå en ekstra satsning for å få flere unge til å velge fagskolestudier, sier ONF-leder Silje Kjørholt.

Mens det var 280.000 studenter registrert ved høyskoler og universiteter i 2015 var det 15.000 ved fagskoler. Selv om det er økende søkertall til fagskolen, har offentlige fagskoler ikke midler til å opprette flere studieplasser.

Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF)

  • Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF) organiserer 8400 studenter i fagskolen ved 24 fagskoler.
  • ONF har siden 2012 fremmet fagskolestudenters interesser ovenfor beslutningstakere. Organisasjonen er partipolitisk uavhengig.

Lav finansiering og svake vilkår for studentene har gjort utdanningen mindre attraktiv. Studentene i fagskolen har ikke hatt rett til velferdstjenester gjennom studentsamskipnadene. Fagskolen er ikke anerkjent som høyere utdanning og studentene har heller ikke blitt tildelt studiepoeng eller grad for utdanningen.

– Fagskolen er viktig for norsk økonomi og verdiskaping. Derfor må studentene få gode vilkår slik at utdanningen blir et attraktivt studievalg, sier Kjørholt.

Samtidig understreker hun at ONF er positive til mange av tiltakene.

– Men det er fortsatt en stor utfordring at eierskapet for offentlige fagskoler ikke flyttes til staten, men forblir hos fylkeskommunene og at det er de som får ansvaret for å opprette nye studietilbud, sier hun.

Likeverdige studiemuligheter

ONF-lederen oppfordrer regjeringen til å våge å sidestille yrkesfaglig utdanning med de akademiske.

– De har forskjellige kvaliteter, men må prioriteres likt fordi samfunnet trenger begge deler.

ONF-lederen sier det viktigste for studentene er av studietilbudet er likeverdig med det andre studenter i Norge har, og gir en reell uttelling for tiden de bruker på fagskolen.

– Hvis regjeringen får gjennom tiltakene de foreslår og fagskolene får flere studieplasser, vil vi ha kommet langt. Nå forventer vi at Stortinget innfrir, avslutter Kjørholt.

Fagskolen

  • Fagskolen utdanner kandidater med yrkesrettet kompetanse på et høyere nivå.
  • Det tilbys ved 94 institusjoner i Norge, omkring halvparten er private og halvparten er offentlige.
  • De offentlige eies av fylkeskommunen med unntak av 3 fagskoler som er statlig eid. Det er 15.000 studenter i fagskolen.
Powered by Labrador CMS