Europa

OECD-sjef Gurría advarer britene mot å trekke seg ut av EU.

Nok en tungvekter med klar Brexit-motstand

Det blir tyngre og tyngre for ut-kampanjen. Nærmer det seg knock-out?

Publisert Sist oppdatert

De seneste tallene fra The Telegraphs ORB-undersøkelse viser at selv de som definitivt kommer til å stemme for at Storbritannia melder seg ut av EU, ikke tror de vil få med seg flertallet når avgjørelsen skal tas 23. juni. Den seneste aktøren til å helle kaldt vann i årene til EU-motstanderne er OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Det har handlet om tall i det siste: en rekke rapporter, fra blant andre CBI (Confederation of British Industry) og det britiske finansdepartementet, konkluderer med at en utmeldelse kommer til å koste - spørsmålet er hvor mye. £4,300 for en gjennomsnittlig husholdnign sier finansdepartementet, mens CBIs anslag ligger i samme gate. Forsker ved London School of Economics, Thomas Sampson, sa tidligere denne måneden til Dagens Perspektiv at anslagene var rimelige.

I dag var det OECDs tur til å legge fram sine anslag. En drøy time før rapporten ble offentliggjort (10.30) brøt OECD-sjef Ángel Gurría sin egen sperrefrist, og uttalte til BBC radios "Today Programme" at "Brexit er en skatt", som praktisk talt vil koste hver enkelt brite en månedslønn i året fra 2020.

– Til slutt vil vi si: "Hvorfor bruker vi så mye tid, så mye krefter, så mye talent på å finne måter å kompensere for en dårlig avgjørelse som dere ikke trenger å ta, sa Gurría.

På meningsmålingene har bli-siden et knapt forsprang, men det er de omtrent fem prosentene som ikke har bestemt seg, og de mange som ikke vet om de kommer til å stemme, som til slutt vil avgjøre om britene forstatt skal være en del av unionen.

Til BBC radio la Gurría til at Storbritannia ikke vil få en bedre handels- eller immigrasjonsavtale hvis de forlater EU, noe ut-kampanjen har en helt annen oppfatning av. I følge The Telegraphs nyeste undersøkelse tror halvparten av respondentene at innvandringspolitikken blir bedre etter en eventuell utmeldelse.

Stagnasjon?

Samtidig som nyheten om OECDs klare standpunkt i Brexit-spørsmålet kom, ventet London Citys finanssektor og de pengepolitiske aktørene i Storbritannia og i EU på nye veksttall fra øyriket.

Rett over klokken 10.30 ble det bekreftet at veksten slakket farten fra 0,6 prosent i siste kvartal 2015 til 0,4 prosent i første kvartal 2016. Dette var også konsensus, selv om flere analyser spekulerte i enda lavere vekst.

Som forventet var finansminister George Osborne tidlig på ballen for å gi "Brexit-frykten" ansvaret for den svake utviklingen.

– Det er godt nytt at Storbritannia fortsetter å vokse, men det er faresignaler i dag om at trusselen om å forlate EU tynger vår økonomi. Investeringer og bygninger er forsinket, og en annen gruppe internasjonale eksperter, OECD, bekrefter at britiske familier vil få det værre hvis vi forlater EU. Ikke risiker den sterke økonomien vi bygger, og stem for å bli 23. juni, heter det i hans uttalelse.

Men det er langt fra kun ut-kampanjen som mener det er en feilslått analyse. I følge The Guardian er Howard Archer i IHS Global insight blant dem som spådde en vekst i første kvartal på 0,3 prosent.

– Dette vil spesielt gå ut over bedriftsinvesteringer og sysselsetting, og det kan også begrense forbrukernes vilje til å bruke mye penger på "ting", sier han, og advarer mot å gi den omtalte "Brexit-frykten" all skyld:

UK Q1 GDP up at 9:30am - getting ready for the excuses that Brexit risk weighing on economy, even though global GDP has also slowed. #gbp

Powered by Labrador CMS