Samfunn

Karin Andersen vil at politikerne, ikke markedet, skal styre boligprisveksten.

– Skattesystemet er rigga for dem som har

SV vil stagge boligprisveksten og økte sosiale forskjeller gjennom en nasjonal boligskatt. Feil medisin, mener regjeringspartiene.

Publisert Sist oppdatert

Boligprisene fortsetter å løpe løpsk. Siden oktober i fjor har prisene på bruktboliger i Oslo steget med 21,7 prosent. Eksperter og politikere har lenge advart mot at økende sosiale forskjeller som følge av de galopperende prisene, som skaper et A- og B-lag av boligeiere og dem som ikke kommer inn på boligmarkedet, ofte unge.

– I dag sender vi regningen til de unge, sa Karin Andersen (SV), på onsdagens frokost møte hos Norske Boligbyggelags Landsforbund, der boligskapt ulikhet var temaet.

– Vi har et skattesystem som er rigga for dem som har, og som svekker dem som ikke har. Her må det fordelingspolitiske tiltak til, sa Andersen, som vil stoppe omfanget av spekulasjon på norske boliger.

Fra den andre Stortings-fløyen var Helge Andre Njåstad (Frp), som heller vil bygge mer og gjøre det enklere å sette i gang boligbygging med forenklede, mer fleksible plan- og bygningsreguleringer.

– Å skatte folk i hjel er ikke løsningen, sa han.

Foreslår nasjonal eiendomsskatt

Men SVs Karin Andersen vil ikke være med på at det holder å bare bygge flere boliger. Hun mener de økende forskjellene må angripes på andre måter.

– Slik det er nå måkes milliarder av kroner inn til de som har formue, i form av skatteletter. Samtidig setter markedet prisene. Det er ikke god boligpolitikk.

I sitt alternative statsbudsjett foreslår SV å innføre en nasjonal eiendomsskatt, slik at også primærboliger skal beskattes. De er eneste parti på Stortinget som foreslår en slik eiendomsskatt.

– Vi senker skatt på inntekt, slik at de med vanlig inntekt ikke skal tape. Det er helt riktig at de med høy inntekt og høy formue skal betale, sa Andersen.

– Feil medisin

Høyres Mudassar Kapur tror imidlertid det er feil medisin.

– Vi er enige at vi skal forsøke å stoppe spekulasjonen, men jeg lurer på hvordan en nasjonal boligskatt skal stagge prisveksten? Hvor høy må skatten være for at prisene stagnerer?

Kapur mener de færreste primærboliger er spekulasjonsobjekter, og at de dermed må skjermes mot beskatning.

– Vi har mer fornuftige forslag. Som å hjelpe kommunene i gang med å få opp boligbyggetakten. Dessuten tror vi at det er fornuftig å satse på områder utenfor pressområdene. Nå satser vi for eksempel stort på Follo-banen. Når det blir enklere å komme til å fra Ski med tog, tror jeg flere vil se dit. Det demper presset på Oslo.

Tirsdag behandlet Stortinget om et representantforslag om boligpolitikk som ble fremmet av Arbeiderpartiet. Forslaget, som fremmet ti punkter om blant annet tilskuddsordninger, økt ramme for Husbanken-lån og at endringene i startlånsforskriftene blir reversert slik at unge med lav egenkapital igjen kan få startlån, ble sablet ned.

Powered by Labrador CMS