Europa

Sveitsere sa nei til borgerlønn

Publisert Sist oppdatert
Nesten åtte av ti sveitsere sier nei til forslaget om å gi alle innbyggere rett på en ubetinget borgerlønn hver måned.

I folkeavstemningen avviser hele 76,9 prosent av velgerne en slik lønn, viser stemmeopptellingen søndag kveld.

Summen for en slik minstelønn var ikke fastsatt i forslaget. Men eksperter vurderer at det kreves minst 2.500 sveitserfranc – tilsvarende 21.000 kroner – for å få endene til å møtes i det velstående landet. Hvert barn ville samtidig fått utbetalt 625 franc.

Bokostnadene i Sveits er skyhøye, og alle er pålagt å ha privat helseforsikring. Kritikere har advart om at borgerlønn vil få utgiftene i statsbudsjettet til å skyte i været.

Minstelønn

Regjeringen i rådet folk til å stemme nei til forslaget, og meningsmålingene har også antydet at flertallet kommer til å gjøre nettopp det.

Personene bak forslaget mener derimot at tiden er inne for en garantert minstelønn. Den teknologiske utviklingen som blant annet har medført at roboter erstatter fabrikkarbeidere, har gjort arbeidsplassene i landet langt mer utrygge, mener de.

På tross av laber oppslutning i meningsmålinger klarte initiativtakerne å få saken opp til folkeavstemning, noe som i Sveits krever 100.000 underskrifter.

Asylavstemning

Borgerlønnen er ett av fem spørsmål i denne avstemningen, der folk også får stemme over økt støtte til offentlige tjenester og enklere søknadssystem for asylsøkere.

Dersom sveitserne hadde stemt forborgerlønnen, vile det gitt automatiske statlige utbetalinger til sveitsiske statsborgere. Arbeidere som allerede tjener over garantisummen, ville imidlertid ikke fått noen ekstra penger.

Powered by Labrador CMS