Arbeidsliv

Finnene står ikke i kø for å spille hockey i Norge, men kanskje de vil ta andre jobber.

Svenskene reiser, men kanskje finnene kommer?

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsinnvandringen fra Sverige nådde et toppunkt i 2015, og siden har det gått nedover. Endringer i valutakursen og et hett arbeidsmarked hjemme i Sverige i kombinasjon med et svakere arbeidsmarked i Norge, har gjort det mindre attraktivt for svenskene å ta norske servicejobber.

Men i Finland går det ikke like godt. Den finske TV-kanalen YLE har på sine nettsider i dag laget en svær sak om at det finnes mange ledige jobber for kriserammet finsk ungdom i nabolandene. Siden mange av de finske ungdommene allerede ofte behersker svensk, vil de være svært attraktive i både Norge og Sverige, hevdes det.

YLE har vært på NAV.no og kommet til at det for tiden finnes minst 15.000 ledige jobber i Norge innen blant annet helse, økonomi og bygg- og anlegg.

Maja Terning ved Business Oulu, sier til YLE at mangelen på arbeidskraft i Norge har bidratt til at norske selskaper har etablert seg i Finland i jakten på høyt kvalifisert arbeidskraft.

Uleåborg (Oulu) by med 200.000 innbyggere er en av aktørene som virkelig satser på nordisk samarbeid. Der har man gått til det skritt å investere i et flyselskap som flere ganger i uken flyr mellom Uleåborg, Luleå og Tromsø.

Det gjenstår å se om YLEs artikkel får finsk ungdom til å prøven lykken i vest. Foreløpig et det i hvert fall ikke store tall det er snakk om. I 2015 var nettoinnvandringen fra Finland på 87 personer.

Powered by Labrador CMS