Ledelse

Sykepenger: Kan du sykepenge-reglene?

En undersøkelse, som testet 600 norske lederes kunnskaper om sykepengereglene, er dyster lesning. På enkelte av påstandene svarte bare 20 prosent riktig. – Alarmerende, mener trygderettsekspert.

Publisert Sist oppdatert

Konsekvensene av ledernes manglende kunnskaper om sykepengereglene er at det fort kan komme til å svi økonomisk, mener Berit Stokstad hos Infotjenester.

– Den umiddelbare konsevensen er at lederne vil foreta feilutbetalinger, sier hun.

Hun forteller at svært mange er sykmeldt for ting som egentlig ikke er relatert til arbeid. Dette kan de være, siden lederne ikke vet at arbeidstakerne ikke har rett til å sykmelde seg.

Undersøkelsen ble utarbeidet av Infotjenester, og utført av Norstat. 600 ledere ble presentert for 15 påstander om sykepenger, som de skulle ta stilling til om var riktige eller gale.

Undersøkelsen har avdekket at norske ledere har liten kompetanse om sykepengereglene. Bare på 4 av de 15 påstandene var det mer enn halvparten av lederne som svarte riktig.

– Bekymrende

Til tross for de nedslående svarene tror Stokstad at alle parter i arbeidslivet prøver å være ryddige, men at det i stedet skorter på kompetansen, både hos arbeidstakere og arbeidsgivere.

– Det er bekymrende at vi har et så høyt fravær. Et høyt fravær fører til belastninger på kollegaene, og fører til at disse får merarbeid, utdyper hun.

Hun påpeker at mange ledere ikke vet at en sykmelding fra lege først og fremst er en anbefaling, og ikke en ordre.


«En vanskelig livssituasjon, for eksempel, er ikke noe som arbeidsgiver skal betale for. Det gir ikke grunnlag for sykmelding fra jobb»

Liten forskjell

Mens norske ledere i gjennomsnitt svarte riktig på 43 prosent av påstandene, er resultatet noe bedre for virksomheter med mer enn 50 ansatte. Der svarte lederne riktig på 53 prosent av påstandene.

Problemene er der, enten bedriftene er små eller store, forteller Stokstad. Det er likevel forskjeller i profesjonaliteten mellom bedriftene.

– Forholdet mellom leder og ansatt er mer profesjonelt i de større bedriftne, mens det er mer uformelt i de små bedriftene, sier hun.

Berit Stokstad er hver uke ute og veileder norske virksomheter som ønsker å redusere sykefraværet. Hun ser at kunnskapene ofte er mangelfulle, spesielt når det gjelder arbeidsgivers muligheter.

– Det er alarmerende at vi bruker en tredel av AS Norges budsjett til sykepenger, understreker hun, og påpeker behovet for at dette må strammes opp.

– Tydeligere politikere

En viktig del av kunnskapsformidlingen skjer hos våre rollemodeller, mener hun, og hevder at politikerne våre må bli tydeligere.

– Det er lett å snakke om regelendringer, men disse må også overholdes av våre folkevalgte. Det må være samsvar mellom liv og lære, sier hun, og tenker blant annet på politikere som tar ut sykmelding når det egentlig ikke er hjemmel for det.

– En vanskelig livssituasjon, for eksempel, er ikke noe som arbeidsgiver skal betale for. Det gir ikke grunnlag for sykmelding fra jobb, eksemplifiserer hun.

Det holder imidlertid ikke å tilegne seg denne kunnskapen. Holdningene våre må også bearbeides og vedlikeholdes.

– Og det må fylles på med jevnlig informasjon og kursing, anbefaler hun.

Berit Stokstad har flere års erfaring fra ulike oppgaver i Trygdeetaten – fra saksbehandler til fungerende trygdesjef og prosjektleder. I dag bistår hun Infotjenesters kunder i ulike trygderettsspørsmål, og vedlikeholder bedritens ulike oppslagsverk. Hun holder også åpne og bedriftsinterne kurs innenfor trygderett.

Hun mener at resultatet i denne undersøkelsen er i tråd med det hun erfarer ute på kurs for ledere. Mange har mangelfull kunnskap om disse temaene, og det synes å være fastgrodde vrangforestillinger om sykepenger ute i bedriftene.

– Det er viktig at både arbeidstakere og arbeidsgivere kjenner til hvilke rettigheter og plikter de har ved et sykefravær, avslutter hun.

Dette må du kunne

Dersom du enkelt kan fastslå om disse utsagnene er gale eller riktige, har du kunnskapen du trenger om sykepengereglene. Du kan selv ta testen på Infotjenesters nettsider:
  • Arbeidsgiver kan kreve å få vite hva en arbeidstaker er i stand til å gjøre under sykdommen
  • Arbeidstaker må levere sykmelding til arbeidsgiver innen 14 dager
  • Arbeidsgiver kan kreve å få vite hvilken sykdom eller skade en syk arbeidstaker har
  • Arbeidsgiver kan ta fra en ansatt retten til å bruke egenmelding
  • Arbeidstaker har alltid rett til sykepenger ved sykdom i nær familie når legen har skrevet en sykmelding
Powered by Labrador CMS