Arbeidsliv

Nordmenn mellom 50-59 år som sliter med fedme tar ut tre ganger så mange sykedager som dem med BMI under 30; 15 sykedager mot 5 de siste tolv månedene.

Tre ganger så mange sykedager blant dem som har fedme

Nordmenn i alderen 50–59 år med fedme tar ut flere sykedager enn deres jevnaldrende. Personer med fedme har også sjeldnere jobb.

Publisert Sist oppdatert

I OECD-rapporten «Health at a Glance, Haag 2016» kommer det frem hvordan risikofaktorer for helse, blant annet røyking og fedme, og ofte tilknyttede kroniske lidelser påvirker arbeidsmuligheter og effektivitet i arbeidsmarkedet for mennesker i 50-årene.

Norge er ikke tatt med i dette datagrunnlaget. SSB skriver derimot at nordmenn mellom 50-59 år som sliter med fedme tar ut tre ganger så mange sykedager som dem med BMI under 30; 15 sykedager mot 5 de siste tolv månedene.

Norge er sammen med Danmark og Sveits de landene hvor mennesker uten fedme har færrest sykedager.

Røykere har flere sykedager

Daglige røykere har marginalt flere sykedager i året, to dager mer enn kollegaer som ikke røyker. 50–59-åringer som er i arbeid og røyker daglig, har syv sykedager de siste 12 månedene, mens de som ikke røyker har fem sykedager.

Norge ligger lavt på skalaen i europeisk sammenheng, og norske dagligrøykere tar ut færrest sykedager sammen med røykere i Danmark, Sverige og Sveits.

Nordmenn i alderen 50–59 år som har minst én kronisk lidelse arbeider færre dager når man sammenligner med friske kollegaer i samme aldersgruppe.

De tar ut 10 sykedager mot 4 blant dem som ikke har langvarig lidelse. I europeisk sammenheng har nordmenn med kroniske lidelser like mange sykedager som i resten av landene, mens de friske tar ut færre.

Over gjennomsnittet

Nordmenn med minst én kronisk lidelse har færrest i arbeid. Tallene for den norske befolkningen ligger på om lag samme nivå som det europeiske gjennomsnittet.

Røyking og fedme ser ut til å påvirke yrkesdeltagelsen negativt, mens det å ha minst én kronisk sykdom synes å ha enda større negativ påvirkning på det å være i arbeid.

Færre av dem i aldersgruppen 50–59 år med fedme er i et ansettelsesforhold enn dem med BMI under 30. 7 av 10 er i arbeid, mens 8 av 10 som ikke har fedme deltar i arbeidslivet.

Tallene samsvarer med HAAG 2016, hvor man gjennomgående finner mindre yrkesdeltagelse blant mennesker med fedme i Europa. Norge ligger 10 prosentpoeng over det europeiske gjennomsnittet for både dem med og uten fedme.

Kronisk lidelse

Det er færre daglig røykende nordmenn i arbeid enn dem som ikke røyker. I overkant av 7 av 10 som røyker, er i arbeid, mens tilsvarende tall er over 8 av 10 blant dem som ikke røyker.

Det vil si at for dem mellom 50-59 år som røyker daglig, er det over 10 prosent færre i arbeid enn jevngamle som ikke røyker. Igjen er fordelingen for Norge lik hovedtrenden i de europeiske landene.

Det største spriket i andel som er i arbeid i Norge er å finne blant de med kroniske sykdommer.

Hele 9 av 10 i aldersgruppen 50–59 år som ikke har en kronisk sykdom, er i arbeid, mens tilsvarende tall er kun 7 av 10 blant som har minst én kronisk lidelse.

For dem med kroniske lidelser er arbeidsmarkedet en større terskel å overkomme sammenlignet med dem som ikke har noen kroniske lidelser.

Powered by Labrador CMS