Aktuelt

ØKT KJØNNSGAP: For menn har det legemeldte sykefraværet holdt seg ganske stabilt det siste året, mens det har økt for kvinner. Det betyr at kjønnsgapet i sykefraværet har blitt større.

Økt gap mellom kvinner og menn

Kvinner har et betydelig høyere sykefravær enn menn, og forskjellene øker, viser ny sykefraværsstatistikk fra Nav.

Publisert Sist oppdatert

Kvinners sykefravær er på 7,2 prosent, mens fraværet for menn er på 4,1 prosent. Det viser statistikk fra Nav for det legemeldte sykefraværet i fjerde kvartal i fjor.

For menn har det legemeldte sykefraværet holdt seg ganske stabilt det siste året, mens det har økt for kvinner. Det betyr at kjønnsgapet i sykefraværet har blitt større.

Sammenliknet med fjerde kvartal 2016 har sykefraværet økt med 4 prosent for kvinner og 0,8 prosent for menn. Det er kvinner i aldersgruppen 35-39 år som har den høyeste veksten i sykefraværet. For menn gikk sykefraværet noe ned i aldersgruppene 40-44 år og 55-59 år.

«Det er fremdeles helse og sosiale tjenester som har det høyeste sykefraværet.»

 

Størst økning i offentlig sektor

Det legemeldte sykefraværet var 5,5 prosent i fjerde kvartal 2017. Dette er en økning på 2,5 prosent sammenliknet med fjerde kvartal 2016.

Den største økningen i sykefraværet er i statlig sektor. Her har sykefraværet økt med 5,7 prosent på ett år. Det var ansatte i offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring, elektrisitet-, vann og renovasjon, samt helse og sosial som hadde den største veksten i sykefraværet.

Det er fremdeles helse og sosiale tjenester som har det høyeste sykefraværet. I denne sektoren var det legemeldte fraværet på 8,0 prosent i fjerde kvartal i fjor.

Sykefraværet i kommunal forvaltning økte med 3,7 prosent, mens økningen i privat sektor var på 1,3 prosent.

I privat sektor var det overnatting- og serveringsvirksomheter som hadde den største veksten i sykefraværet med 4,9 prosent.

Næringene med størst nedgang i sykefraværet var informasjon og kommunikasjon (-4,9 %) og finansiering og forsikringstjenester (-3,1 %) og bergverksdrift og utvinning (-1,4 %).

Sykefraværet øker mest i Vest-Agder

Det legemeldte sykefraværet har økt i nesten alle fylker. Størst var veksten i Vest-Agder, der sykefraværet gikk opp til 5,7 prosent i fjerde kvartal i år. Det er en økning på 5,9 prosent fra samme periode i fjor. Sykefraværet økte mer for kvinner enn for menn i dette fylket, og økningen var spesielt høy i undervisning og helse og sosiale tjenester .

To fylker hadde nedgang i sykefraværet. I Sør-Trøndelag sank sykefraværet med 1,1 prosent og i Hordaland med 0,3 prosent.

Finnmark har det høyeste sykefraværet med 6,4 prosent og Oslo har det laveste sykefraværet med 4,5 prosent.

Nedgang i egenmeldt fravær

Mens det har vært en økning i det legemeldte fraværet, har det egenmeldte fraværet gått noe ned, viser sesong- og influsensajusterte tall fra Statistisk sentralbyrå. Det betyr at det samlede fraværet bare har økt svakt fra fjerde kvartal 2016 til fjerde kvartal 2017 – fra 6,4 til 6,5 prosent.

Det samlede egenmeldte og legemeldte fraværet for kvinner var på 8,3 prosent i fjerde kvartal i fjor. For menn var det samlede fraværet på 5,0 prosent.

Halvveis til IA-målet

Nedgang i sykefraværet er et av målene i avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen. Da den første IA-avtalen trådte i kraft i annet kvartal 2001, ble det satt som mål at sykefraværet skulle reduseres med 20 prosent.

Drøyt 16 år senere er det fortsatt langt igjen. Nedgangen i sykefraværet siden den første IA-avtalen ble inngått, har vært på 9,1 prosent. Det betyr at man er knapt halvveis i arbeidet med å realisere målet i IA-avtalen.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS