Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Lavest sykefravær i Oslo og Rogaland

I første halvdel av 2018 gikk sykefraværet svakt ned, men mellom årets 2. og 3. kvartal var det bare mindre endringer.

Publisert Sist oppdatert

Sykefraværet i 3. kvartal 2018 var på 6,2 prosent, viser sesong- og influensajusterte tall. Dette er omtrent uendret fra kvartalet før.

– Det sesongjusterte fraværet har vært stabilt de siste to kvartalene. Går vi tilbake til 2015, har det vært en nedgang fra 6,5 til 6,2 prosent, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Oslo og Rogaland hadde det laveste nivået på fraværet med 5,4 prosent i 3. kvartal 2018, mens Nordland lå høyest med 7,1 prosent. Disse fylkestallene gjelder både egen- og legemeldt sykefravær og er ikke sesong- og influensajusterte.

Størst nedgang i Finnmark

Sykefraværet gikk ned i de fleste fylker. I Finnmark gikk sykefraværet ned med 7,8 prosent sammenlignet med i fjor, og er nå på 5,8 prosent. Dette er det laveste sykefraværet Finnmark noen gang har hatt i 3. kvartal.

– Tidligere hadde Finnmark landets høyeste sykefravær, men de siste årene har fylket hatt en svært god utvikling i det legemeldte sykefraværet. En av årsakene kan være en positiv utvikling på arbeidsmarkedet. De siste årene har dessuten NAV i Finnmark samarbeidet med partene i arbeidslivet om mange ulike tiltak for å forebygge sykefravær og å få sykmeldte raskere tilbake i arbeid, sier Vågeng.

Sykefraværet gikk også ned i Nordland (-4,7 prosent) og Vest-Agder (-4,1 prosent). Sykefraværet steg noe i Aust-Agder (+0,7 prosent) og Møre og Romsdal (+0,6 prosent).

Ned etter IA-avtalen

IA-avtalen trådte første gang i kraft fra 2. kvartal 2001. En av de viktigste målsettingene med avtalen var å redusere sykefraværet med 20 prosent.

Nedgangen i sykefraværet siden inngåelsen av avtalen, har vært på 12,9 prosent. Dette tallet er justert for effekten av overgangen til a-ordningen.

Samtlige aldersgrupper over 45 år hadde nedgang i sykefraværet. Nedgangen var størst for menn i alderen 45-49 år (-4,5 prosent). For kvinner gikk sykefraværet mest ned for de over 55 år (-1,5 prosent).

Powered by Labrador CMS