Arbeidsliv

Utdannings- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) er glad for at flere videregående elever velger yrkesfag.

Flere velger yrkesfag

Samtidig synker studieforberedende fag i popularitet.

Publisert Sist oppdatert

– Norge kommer til å mangle mange fagarbeidere i årene framover. Derfor er det gode nyheter at flere nå velger yrkesfag som sin videregående opplæring, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Søkertall til videregående utdanning er nå klare, ifølge en pressemelding fra Utdanningsdirektoratet. I år er det 1.200 flere søkere til førsteåret på yrkesfag sammenlignet med i fjor.

Vil forsterke yrkesfag

– Regjeringen vil forsterke satsingen på yrkesfag slik at opplæringen blir enda mer tilpasset arbeidslivets behov, sier Sanner.

Totalt er det 207.000 søkere til videregående opplæring i offentlige skoler. Det er en nedgang fra i fjor. På studieforberedende er det en nedgang på 900.

Det er nesten like mange søkere til yrkesfag som til studieforberedende, og Utdanningsdirektoratet melder om en markant økning i søkningen til blant annet naturbruk, byggfag og helse og oppvekstfag. Helse og oppvekstfag har hele 1.300 flere søkere.

Flere gutter velger helse- og omsorg

Søkingen til videregående opplæring er fortsatt preget av tradisjonelle kjønnsmønster, men kjønnsforskjellene minker innenfor de kvinnedominerte utdanningsprogrammene helse- og oppvekstfag og design og håndverk.

Antall gutter som søker seg til helsefag har tredoblet seg de siste ti årene.

Helse- og oppvekstfag er for første gang det utdanningsprogrammet som har flest søkere til lære med 4 300 søkere. Det er økning på 400 fra i fjor.

Flere fullfører

– Det er mye som går riktig vei for yrkesfagene. Det er flere som fullfører læretiden og som tar fagbrev enn tidligere, sier kunnskaps- og integreringsministeren.

I perioden 2012 – 2017 var det en økning på 19 prosent som fullførte læretiden og tok fagbrev.

Sanner peker også på at det i 2017 ble det satt ny rekord i antall læreplasser, med en økning på 15 % siden 2013.

Regjeringen styrker yrkesfag og fagskolene med over 70 millioner kroner i 2018. Det kommer på toppen av om lag 600 millioner i yrkesfagløft mellom 2013-2017.

Powered by Labrador CMS