Arbeidsliv

Lav ledelseskvalitet antas å være en arbeidsrelatert belastning som kan påvirke både ansattes trivsel og helse negativt

Lav ledelseskvalitet øker risikoen for langvarig sykefravær

Ledere som er dårlige til å veilede, løse konflikter og støtte ansattes utviklingsmuligheter risikerer at sine ansatte blir sykmeldt i lang tid.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. En dansk forskningsgruppe fra Nasjonalt forskningssenter for arbeidsmiljø (NFA) har undersøkt hvilken innflytelse ledelsekvalitet har på ansattes sykefravær i et nytt forskningsprosjekt.

Forskerne så på forholdet mellom langvarig sykefravær (minst 6 uker) og lav ledelseskvalitet blant 53.000 ansatte som tidligere ikke hadde rapport om langvarig sykefravær.

– Vi analysere om risikoen for langvarig sykefravær var forskjellig blant arbeidende med høy og lav grad av egenrapport ledelseskvalitet, og om en sammenheng mellom ledelseskvalitet og langvarig sykefravær var forskjellig blant menn og kvinner, i forskjellige aldersgrupper og utdanningsgrupper og blant private og offentlige ansatte, forklarer Jeppe Karl Sørensen, stipendiat ved NFA i en melding.

Uavhengig av kjønn

Konseptet ledelseskvalitet er relatert til spesifikke handlinger eller atferdsmønstre hos ledere i relasjon til ansatte.

Det inkluderer lederens evne til for eksempel å veilede, erkjenne, løse konflikter og støtte ansattes utviklingsmuligheter.

– Resultatene viste at risikoen for langvarig sykefravær innen 12 måneder blant arbeidende som rapporterte om lav ledelseskvalitet var 1,6 ganger større sammenlignet med arbeidende mennesker med høy ledelseskvalitet, forklarer Sørensen.

Forskerne fant også at dette var sant for alle gruppene som ble studert. Dette betyr at det var en økt risiko blant både menn og kvinner i alle aldersgrupper, i alle utdanningsgrupper og blant både private og offentlige ansatte.

Arbeidsrelatert belastning

– Lav ledelseskvalitet antas å være en arbeidsrelatert belastning som kan påvirke både ansattes trivsel og helse negativt, forklarer Mads Nordentoft, postdoktor på NFA.

Motsatt kan høy ledelseskvalitet antas å være en ressurs i arbeidet som kan redusere effekten av andre negative forhold i arbeidsmiljøet, for eksempel negative handlinger som konflikter og mobbing.

– Våre analyser viste også at en endring fra høy til lav ledelseskvalitet var assosiert med økt risiko for langvarig sykefravær, i motsetning til om man opplevde et konstant høyt nivå av ledelseskvalitet, sier Mads Nordentoft.

Ifølge forskerne støtter resultatene deres at hvis man ønsker å redusere og forhindre sykefravær, kan det være aktuelt å se nærmere på kvaliteten på ledelsen.

Powered by Labrador CMS