Arbeidsliv

Fagskolene tilbyr korte, fleksible, yrkesrettede utdanningstilbud som lett kan kombineres med jobb og familieliv.

Regjeringen med millionløft til fagskolene

De 54,5 millioner kronene som deles ut over hele landet skal brukes til å utvikle nye tilbud, kjøpe nytt utstyr og utvikle digitale læremidler.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har regjeringen gitt penger til 2736 nye studieplasser til fagskoler over hele landet.

I år har 12.806 søkere søkt om studieplass ved en fagskole gjennom Samordna opptak. Det er en vekst på nesten 30 prosent fra året før hvis vi sammenligner med de samme fagskolene som også var med i opptaket i fjor.

– Disse pengene skal bidra til å gjøre eksisterende og nye utdanningstilbud på fagskolene enda bedre og mer relevante for de som velger å ta en hel utdanning eller fylle på kompetansen sin ved en fagskole.

– Derfor er det en god spredning i fagområder som får støtte. Blant annet får fagskoler som tilbyr byggfag, helsefag, maritime fag og grønne fag støtte, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Fagskolen Kristiania og fagskolene i Troms og Innlandet får mest penger.

Stort behov for faglærte

Fagskolene tilbyr korte, fleksible, yrkesrettede utdanningstilbud som lett kan kombineres med jobb og familieliv.

Mange fagskoler har også tilbud som gjør det mulig å studere selv om man ikke bor i nærheten av campus.

– Vi vet at behovet for flere med fagutdanning vil øke i årene fremover. Det er derfor veldig positivt å se at så mange har valgt å søke seg til en fagskole i år.

– Flere fagutdannede er helt sentralt for å sikre arbeidskraften og kompetansen vi trenger i årene fremover, sier Asheim.

Tilskuddsordningen for utviklingsmidler til fagskolene:

  • Midlene er et ledd i regjeringens satsing på høyere yrkesfaglig utdanning, og en oppfølging av Meld. St. 9 (2016–2017) Fagfolk for fremtiden.

  • Dette er femte året det bevilges midler til tilskuddsordningen for utviklingsmidler. Siden 2017 er det totalt bevilget om lag 230 millioner kroner til ordningen.

  • Fra og med 2019 forvaltes tilskuddsordningen av Diku.

  • Prosjektene som får støtte i 2021, er fordelt på 60 fagskoler i alle fylkene.

Styrker kvaliteten

Samtidig som regjeringen har økt antall studieplasser er det også viktig å styrke kvaliteten på utdanningen. Nå får 60 fagskoler til sammen 54,5 millioner kroner til dette arbeidet.

Det er Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku), som tildeler midlene på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

De nye utdanningstilbudene skal utvikles i tett samarbeid med arbeidslivet lokalt og regionalt for å sikre at arbeidslivet får den kompetansen de er ute etter.

Flere studenter gjør også at det trengs mer utstyr til undervisningen. Av midlene er det derfor satt av en egen pott på 10 millioner kroner til utstyr.

Powered by Labrador CMS