Annonse
SVs stortingsrepresentant Karin Andersen fikk bare støtte fra MDG og Rødt til forslaget om å kunne gi ureturnerbare asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse, så lenge de ikke kan returneres. Foto:      Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. .

Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare

Stortinget stemte over saken sent torsdag kveld. Forslaget var brennaktuelt ettersom det nylig ble klart at tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett må møte i retten for å ha hatt en ureturnerbar asylsøker fra Eritrea ansatt hos seg i flere år.

Da Stortinget behandlet saken, var det til slutt bare Miljøpartiet De Grønne og Rødt som støttet SV-forslaget, som dermed falt med 8 mot 90 stemmer. Det betyr at også Senterpartiet og Arbeiderpartiet stilte seg på de fire regjeringspartienes side.

«Mye skrik, lite ull»

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen, som fremmet forslaget, er skuffet.

– Sunn fornuft tapte i dag. Men saken har vist at mange i Ap, KrF, Venstre og Sp er enige med SV i at det er urimelig og inhumant at de som ikke kan returneres, ikke skal få forsørge seg selv, sier hun til NTB.

Venstres Abid Raja varslet sist uke at han vil fremme forslag i Stortinget om å endre loven.

– Abid Raja viste seg ikke – verken med forslag han utbasunerte at skulle komme, eller med støtte til SVs forslag – så der i gården er det mye skrik og lite ull, sier Andersen.

Forslaget fra SV lød «Stortinget ber regjeringen fremme forslag til lovendringer slik at ureturnerbare asylsøkere kan gis midlertidig arbeidstillatelse så lenge de ikke kan returneres».

Heftig debatt

Voteringen kom etter en tidvis heftig debatt i Stortinget tidligere samme dag, melder Vårt Land , som fulgte ordvekslingen.

Både Venstre og KrF slet med å forklare hvorfor de ville stemme for noe ledende politikere i begge partier har sagt at de er mot.

– SVs forslag skulle jeg gjerne stemt for hvis jeg hadde fulgt mitt primære syn. Men vi står i en sammenheng, og jeg mener vi får mest gjennomslag i regjering, sa KrFs Torhild Bransdal.

– Det er ingen hemmelighet at Venstre mener dagens politikk er feilslått, sa Venstres Guri Melby, som syntes det er svært galt at personer som Stålsett og Arne Viste gjøres til «kriminelle kjeltringer».

Bedriftslederen Arne Viste ble i oktober dømt for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge.

Annonse
Annonse
Annonse