Arbeidsliv

Alle skal få mulighet til å kartlegge egne grunnleggende ferdigheter, uavhengig og du er i eller utenfor arbeidslivet.

800.000 nordmenn har for svake IT-ferdigheter til å takle kravene i arbeidslivet

Er du god nok på data?

Publisert Sist oppdatert

Kompetanse Norge skriver i en pressemelding at de har utviklet en enkel datasjekk hvor man enkelt kan få en pekepinn om hvordan det står til med ikt-ferdigheter.

– Skal vi bli mer produktive og klare omstillingene i arbeidslivet må vi være oppmerksomme vår egen digitale kompetanse. Sammen med de ansatte må ledere jevnlig vurdere ikke bare teknologibehov, men også kompetansebehov, sier Xeni Dimakos, avdelingsleder i Kompetanse Norge.

Levekårsundersøkelsen fra SSB viser at bare 55 prosent av de sysselsatte har lært seg ny teknologi eller oppdatert seg på nye administrative systemer det siste året.

For å skape større oppmerksomhet om digitale ferdigheter har Kompetanse Norge utviklet «Datasjekken», som er et selvvurderingsverktøy hvor voksne vurderer egne erfaringer og får en tilbakemelding om nivå.

I tillegg får man konkrete tips og informasjon om hvor man kan henvende seg for å få hjelp.

Lite teknologilæring på jobben

«Datasjekken» kan være et fint hjelpemiddel som ansatt og leder kan bruke sammen for å kartlegge kompetansebehov.

I Levekårsundersøkelsen sier ni prosent at de ikke har fått nødvendig opplæring, når ny teknologi har blitt innført på jobben.

– Det hadde ikke vært så alvorlig om vi i utgangspunktet lå veldig godt an, men slik er det ikke, sier Dimakos.

Det hadde ikke vært så alvorlig om vi i utgangspunktet lå veldig godt an, men slik er det ikke

I følge OECDs PIAAC-undersøkelse, som tester ferdighetene i voksenbefolkningen, har hele 20 prosent av de sysselsatte svake digitale ferdigheter.

– Alle skal få mulighet til å kartlegge egne grunnleggende ferdigheter, uavhengig og du er i eller utenfor arbeidslivet. Det kan være et viktig skritt på veien til å få mer kompetanse, sier Xeni Dimakos.

Powered by Labrador CMS