Arbeidsliv

DÅRLIG RÅD: Spørsmål om økonomisk sosialhjelp er den vanligste årsaken til at folk besøker NAV.

Derfor går vi på NAV

Spørsmål om sosialhjelp, arbeidsavklaringspenger, dagpenger og sykepenger er de vanligste årsakene til at folk henvender seg til NAV.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en kartlegging KS har gjort av aktiviteten på 170 NAV-kontor over hele landet.

Hensikten var å finne ut antall og hvilken type henvendelse som kommer inn på kontorene.

Kartleggingen omfatter henvendelser i mottak, brev, e-post, telefon og planlagte møter.

Hele 85 prosent av henvendelsene kommer fra enkeltpersoner. Andre henvendelser kommer fra tiltaksarrangører, arbeidsgivere og helsepersonell, som hver for seg utgjør mellom to til fire prosent av henvendelsene.

Sosialhjelp på topp

Resultatene fra undersøkelsen viser at det er flest henvendelser fra enkeltpersoner som søker om eller stiller spørsmål om «økonomisk sosialhjelp». Denne ytelsen utgjør 24 prosent av henvendelsene fra personbrukerne.

Det er det kommunale NAV-kontorets ansvar å behandle søknader om sosialhjelp. I alt utgjør kommunale henvendelser 42 prosent av alle henvendelsene, viser KS-undersøkelsen.

Kartleggingen viser videre at 52 prosent av alle henvendelsene gjelder områder der staten har ansvaret. Det største området på statlig side er arbeidsavklaringspenger (14 prosent), dagpenger (11 prosent) og sykepenger (9 prosent).

6-7 prosent av henvendelsene kan ikke knyttes til verken statlige eller kommunale områder – dette gjelder henvendelser som KS kategoriserer som «ingen ytelser».

Tar kontakt ad hoc

Folk planlegger i liten grad sin kontakt med NAV. Ad hoc-henvendelser er helt dominerende og utgjør om lag 90 prosent av alle henvendelsene på NAV-kontoret. Av disse utgjør henvendelser i resepsjonen/mottaket og innsendte brev de største gruppene.

Kontorene har dermed fremdeles en stor trafikk av henvendelser som kunne ha vært håndtert via selvbetjeningsløsningene på nav.no eller via telefon, påpeker KS i kartleggings-rapporten.

Powered by Labrador CMS