Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

9 av 10 barnehageansatte er kvinner

Kvinner er i flertall blant de ansatte fra barnehage til voksenopplæringen.

Publisert Sist oppdatert

Kvinnene er i klart flertall blant de ansatte både i barnehage, grunnskole videregående skole og voksenopplæringsinstitusjoner, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det er også aldersskjevheter. I videregående skole og voksenopplæringsinstitusjoner er hele 17 og 23 prosent av de ansatte lærerne over 60 år.

Både innenfor grunnskole og barnehage er rundt 9 av 10 ansatte barnehagelærere/lærere eller i annet arbeid rettet mot barna/elevene.

I barnehagen utgjør imidlertid gruppen andre ansatte i arbeid rettet mot barna en særlig stor andel; 6 av 10 ansatte versus 2 av 10 ansatte i grunnskolen.

Både ved grunnskoler, videregående skoler og voksenopplæringsinstitusjoner utgjør lærerne rundt 7 av 10 ansatte, men innenfor videregående skoler og voksenopplæringsinstitusjoner er det et større innslag av øvrige ansatte som ikke er ledere, lærere eller er ansatt i annet elevrettet arbeid.

Over 60 år

Kvinner er i flertall innenfor alle yrkesgrupper i både barnehager og skoler, men overvekten av kvinner er særlig markert i barnehagene. Rundt 9 av 10 barnehagelærere, ledere og andre ansatte i arbeid rettet mot barna i barnehagene er kvinner.

Videregående skole skiller seg fra de andre næringene ved at kjønnsfordelingen er jevnere. 55 prosent av lærerne i videregående skole er kvinner og 53 prosent av ansatte i lederyrker (rektorer, avdelingsledere og lignende).

Ser man nærmere på aldersfordeling blant ansatte med yrke som lærere/barnehagelærere, finner man ytterligere forskjeller mellom barnehage, grunnskole, videregående skole og voksenopplæringsinstitusjoner.

I barnehagene er flertallet av barnehagelærerne under 40 år og kun 4 prosent er over 60 år. I skolen er imidlertid innslaget av lærere nær pensjonsalder klart større.

11 prosent av lærerne i grunnskolen er over 60 år, og blant lærerne ved videregående skoler er 17 prosent i denne aldersgruppen. Ved voksenopplæringsinstitusjonene er hele 23 prosent av lærerne over 60 år, og kun halvparten av lærerne er under 50 år.

Oslo skiller seg ut

Aldersfordelingen blant lærere ved grunnskoler og ved videregående skoler i Oslo skiller seg ut fra resten av landet ved at det er en klart større andel unge lærere i hovedstaden.

34 prosent av de ansatte som arbeider som lærerne ved grunnskoler i Oslo, er under 29 år, sammenlignet med 17 prosent blant lærerne ved grunnskoler ellers i landet.

Statistikken gir også opplysninger om formell kompetanse til ansatte barnehagelærere/lærere. 85 prosent av barnehagelærerne har universitets /høgskoleutdanning med barnehagerelevant pedagogisk utdanning.

Blant ansatte lærere i grunnskolen, ved videregående skoler og ved voksenopplæringsinstitusjoner er det tilsvarende andeler på mellom 83 og 87 prosent som har universitets-/høgskoleutdanning med pedagogikk.

Powered by Labrador CMS