Arbeidsliv

– Arbeidsinnvandrings-gründere må ta ut overskudd

Det stilles krav til overskudd og næringsinntekt for arbeidsinnvandrere som ønsker å starte egne bedrifter i Norge. Gründere utenfor EU/EØS-området som ønsker å skyte pengene inn i bedriften igjen de første årene må være på vakt, for å unngå å bryte reglene, ifølge UDI.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv fortalte torsdag om den amerikanske øl-gründeren Peter Lincoln, som til tross for at han hadde økonomiske midler, inntekter og eierandeler i flere bedrifter ble sendt ut av Sverige fordi han ikke tok ut lønn av sin hovedgeskjeft, bryggeriet Brewing Költur.

Medgründer Daniel Norlindh uttalte at noe må være galt med lovgivningen, siden Lincoln kunne forsørge seg, og dessuten bidro i den svenske økonomien med sin innsats.

Dagens Perspektiv har vært i kontakt med Utlendingsdirektoratet i Norge, for å høre om hvordan reglene er her hjemme i tilsvarende tilfeller. Ifølge kommunikasjonsansvarlig i UDI, Håkon Fenstad, har vi et ulikt regelverk enn det svenske, men det innebærer ikke at Lincoln hadde fått bli værende som arbeidsinnvandrer.

For borgere av land utenfor EU/EØS-området, som ønsker oppholdstillatelse som selvstendig næringsdrivende stilles det en rekke krav. Du må ha en av disse typene utdanning eller kompetanse:

  • Fullført fagutdanning fra videregående skole, minst tre år, for eksempel som snekker eller helsefagarbeider. Det må finnes en tilsvarende fagutdanning i Norge
  • Fullført utdanning eller grad fra universitet/høyskole, for eksempel bachelor-grad som ingeniør eller sykepleier
  • Spesielle kvalifikasjoner som du har opparbeidet deg gjennom lang yrkeserfaring, eventuelt i kombinasjon med kurs og liknende. Det skal svært mye til å få tillatelse i slike saker. Du må ha like høy kompetanse som en som har fagutdanning

Krav til arbeid

  • Du må ha planer om å drive langvarig næringsvirksomhet i Norge.
  • Virksomheten må som regel være ditt eget enkeltpersonforetak. Virksomheten kan ikke være et aksjeselskap. Du kan bare jobbe i denne virksomheten. Du kan ikke ta deg annet arbeid
  • Det arbeidet du skal gjøre i virksomheten, må kreve at du har kompetanse som faglært
  • Det må være sannsynlig at virksomheten vil gi deg et overskudd (næringsinntekt) på minst 242 966 kroner i året før skatt. UDI vil be fylkeskommunen vurdere om dette er sannsynlig.
  • Dersom den typen virksomhet som du skal drive krever tillatelser fra offentlig myndigheter, må du ha slik tillatelse eller bekreftelse fra denne myndigheten om at du vil få en slik tillatelse.
Ved fornyelse av en oppholdstillatelse som selvstendig næringsdrivende ber UDI om at det blant annet dokumenteres:
  • Regnskap (inntekter/utgifter) og kontoutskrift for bankkontoen til virksomheten for hele perioden du har hatt oppholdstillatelse som selvstendig næringsdrivende.
  • Hvis du har tjent mindre enn forventet, eller gått med underskudd: en beskrivelse av hvordan virksomheten vil øke lønnsomheten i året som kommer
Som hovedregel innvilger UDI tillatelse for ett år av gangen. Etter tre år med midlertidig oppholdstillatelse som selvstendig næringsdrivende, kan man søke om permanent oppholdstillatelse.
For mer informasjon om selvstendig næringsdrivende med firma i Norge og om permanent oppholdstillatelse, se UDIs nettside:
https://www.udi.no/skal-soke/arbeidsinnvandring/faglart/?resetguide=1#link-831
https://www.udi.no/skal-soke/permanent-opphold/permanent-oppholdstillatelse/?g=1&c=usa#link-1491
For generell informasjon om utvisning:
https://www.udi.no/ord-og-begreper/utvisning/#link-1043.
Powered by Labrador CMS