Arbeidsliv

Arbeidsledigheten marginalt høyere enn anslått av sentralbanken

– Men seriøst, Norges Bank. Det kan dere ikke legge vekt på?

Publisert Sist oppdatert

4,1 prosent av arbeidsstyrken sto uten jobb i desember, ifølge den seneste arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra SSB.

Ledigheten falt med 1000 personer i tremånedersperioden november til januar, ifølge AKU. Det var ikke nok til å endre ledighetsraten som forble 4,1% - slik de fleste tippet.

– AKU-ledigheten er nå 0,3 prosent poeng høyere enn anslått av Norges Bank. Men seriøst Norges Bank. Det kan dere ikke legge vekt på? skriver sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets i onsdagens morgenrapport, som altså ikke tror tallene vil endre sentralbankens vurdering av arbeidsmarkedet.

DNB trodde også at ledighetstallet hadde stått stille den seneste tremånedersperioden, men skriver samtidig i dagens morgenrapport at de tror arbeidsledigheten er på vei ned. Heller ikke de tror sentralbanken vil vektlegge de nye tallene.

Flere deltar

AKU viser også at antallet sysselsatte har gått opp med 23.000 personer det seneste året.

Fra september til desember gikk tallet på folk i jobb opp med 3000 personer. I perioden før var det en oppgang på 6000 personer.

Økningen gjør at tallene fra SSB nå nærmer seg de som rapporteres av Nav og i nasjonalregnskapet – som de store meglerhusene mener gir et mer korrekt bilde av utviklingen på arbeidsmarkedet.

Powered by Labrador CMS