Arbeidsliv

Flere land i Asia innfører nye regler som har til hensikt å skape et mer balansert arbeidsliv. Her fra Seoul.

Et mer balansert arbeidsliv brer om seg

Nå også i Asia.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsmarkedene i land som Japan og Sør-Korea er ikke kjent for god balanse mellom arbeidstid og fritid.

For eksempel har det vært flere tilfeller hvor arbeidstakere har jobbet seg i hjel. Arbeidsuker på opp mot 70 timer og mer er ikke uvanlig.

Mens sør-koreanerne i snitt jobber rundt 2000 timer i året, og med det er helt i verdenstoppen, jobber nordmenn i snitt 1416 timer per uke - eller ca 1,5 dag mindre hver uke. I et globalisert markedet for tjenester er det mange som har spurt seg om en slik arbeidskultur vil smitte over til Europa hvor arbeidstiden på 37 timer i uken virker å bevege seg mer nedover enn oppover for tiden.

Men nå kommer det signaler som tyder på at det motsatte er i ferd med å skje. Sist uke endret det japanske parlamentet lovverket ved å innføre en begrensning på tillat overtid. Fra april 2019 blir det ulovlig å jobbe mer enn 100 timer overtid i måneden, eller 720 timer overtid i året.

Samtidig ble det innført en ny regel som skal motvirke lønnsgapet mellom fast arbeid og deltidsarbeid, som også i Asia utgjør en stadig større andel.

En lovendring i Sør-Korea som ble vedtatt med flertall søndag, setter også begrensninger på tillat arbeidstid. CNN melder at man også har begynt å skru av lyset på Rådhuset i Seoul fredag ettermiddag, for å få folk til å gå hjem tidligere.

Flere peker på at det er en kommende eldrebølge som er den viktigste årsaken til at man har sett seg nødt til å handle.

Fortsatt er det et stykke igjen til europeisk nivå. Mens man tidligere kunne jobbe 68 timer i uken i Sør-Korea, er det nye kravet på 52 timer per uke.

Powered by Labrador CMS