Arbeidsliv

Det blir streik i NRK. Her et bilde av kanalens bygg på Marienlyst i Oslo.

– Ingenting tilsier at NRK-ansatte skal ha høyere lønnsvekst enn resten av arbeidslivet

1.700 medlemmer i Norsk Journalistlag i NRK er i streik fra klokka 13 tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Journalistlag (NJ) tar ut 1700 NRK-ansatte medlemmer i streik fra tirsdag kl 13.00.

Det utgjør i underkant av halvparten av de ansatte i NRK.

Spekter og NRK tilbød NJ et resultat i tråd med normen fra frontfaget i løpet av meklingen, slik de andre fagforeningene har akseptert. Arbeidstakerne mener imidlertid at lønnsgapet mellom de NRK-ansatte journalistene og de andre store mediehusene må reduseres i år. Dette har de ikke blitt møtt på. NRK ville heller ikke gå med på kravene om forsikring om kompetanse i tråd med NRKs fremtidig behov, eller at tilkallingsvikarer skulle få lik lønnsbehandling som fast ansatte.

Dermed ble det konflikt. Det kommer til å ramme TV, -radio- og nettilbud fra statskanalen.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor Norsk Journalistlag i NRK velger å gå til streik for et høyere lønnstillegg enn det resten av arbeidslivet har fått i dette oppgjøret, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Hun viser til at det ble oppnådd enighet med LO etter mekling, og at det dermed er enighet om oppgjøret med fem av seks forbund.

– Alle ansvarlige parter i arbeidslivet er enige om at lønnsoppgjørene skal gjennomføres i tråd med normen fra frontfaget, men dessverre deler ikke Norsk Journalistlag denne oppfatningen, sier Bratten.

NJ mener på sin side at det ikke har vært reelle forhandlinger mellom partene.

– Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK.

Han mener NRK misbruker frontfagsmodellen ved å se på den som en absolutt grense.

– Vi hadde vilje til å forhandle helt til siste slutt, men vi så ingen reell bevegelse hos motparten, sier Aune.

I de innledende forhandlingene ble partene enige om at virksomhetens økonomi, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter skulle legges til grunn i de lokale forhandlingene.

– Når vi legger disse kriteriene til grunn, er det ingenting som tilsier at Norsk Journalistlags medlemmer i NRK skal ha høyere lønnsvekst enn resten av arbeidslivet i år, sier Bratten.

I tillegg til meklingsløsningen med LO, er det tidligere oppnådd enighet i forhandlingene med Delta (YS), Nito og Tekna i lønnsoppgjøret for NRK. Norsk Journalistlag er dermed den eneste fagforeningen som er i streik i NRK.

Powered by Labrador CMS