Arbeidsliv

La om yrkeslivet da de var midt i livet – nå jobber de selv om de kunne vært pensjonister

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor velger noen å jobbe selv når de har nådd en alder der de heller kunne ha gått for en pensjonisttilværelse? Ved enheten for arbeids- og miljømedisin ved Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Sverige har de i en studie spurt de det gjelder.

I studien, som omtales hos arbeidsmiljøavisen Arbetsliv, ble 43 personer som var mellom 69 og 75 år gamle og jobbet minst 50 prosent intervjuet. Et fellestrekk var at de fra femtiårsalderen av hadde gjort endringer i yrkeslivet, slik at det passet dem bedre.

De er nysgjerrige og positive personer som tidligere har investert passe mye i jobben

Et vendepunkt

Det var ingen fellesnevner for hva de hadde gjort, og de hadde heller ikke satt seg noe langsiktig mål da det skjedde. Noen videreutdannet seg, andre endret arbeidstiden sin eller fikk tilpasset arbeidsoppgavene mer etter egne ønsker og behov. Noen sa opp jobben sin, andre hadde blitt arbeidsledige og startet sitt eget selskap.

Det er forskeren Kerstin Wentz som står bak studien. Hun sier til Arbetsliv at disse arbeidstagerne er nysgjerrige og positive personer som tidligere har investert passe mye i jobben. De har hatt i tillegg til jobben hatt sine fritidsinteresser og de har passet på helsa, både fysisk og psykisk. Forskeren beskriver dem også som selvstendige, høyt kvalifiserte mennesker med integritet.

Anbefaler karriereveiledning

På bakgrunn av studien anbefaler Wentz tiltak som yrkesveiledning midt i livet, mer fleksible arbeidstider og rett til fri for å prøve nye jobber. Hun ønsker seg også flere roller for veteraner i arbeidslivet der de kan fungere som mentorer og eksperter. Støtte fra omgivelsene og godt arbeidsmiljø, uten for høy belastning i jobben, er også viktig.

– Det viktige er egenkontroll og å være lydhør for hva de ansatte ønsker. Eldre er mer følsomme for å ikke ha kontroll og har faktisk også lavere toleranse for dårlig arbeidsmiljø, sier Wentz til Arbetsliv.

Powered by Labrador CMS