Arbeidsliv

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner og Jørgen Leegaard, direktør samfunnspolitikk i BNL.

Milepæl for regjeringens kompetansereform

Nå får flere fagarbeidere tilbud om kortere utdanninger ved fagskolene.

Publisert Sist oppdatert

En ny avtale om etter- og videreutdanning ble onsdag signert mellom kunnskapsminister Jan Tore Sanner og bransjeprogrammene for industri- og byggenæringen og helse- og omsorgsektoren.

Et bransjeprogram er et samarbeid mellom partene i arbeidslivet for å nå et konkret mål i en bransje.

Målet med programmet for lære hele livet er at ansatte i bransjer og sektorer med særlig behov, får nødvendig kompetanse til å mestre omstilling, og blir stående i arbeid.

Programmet er særlig rettet mot ansatte uten fagutdanning og fagarbeidere.

I statsbudsjettet for 2019 er det satt av 30 millioner kroner som skal fordeles på de to programmene.

Partene i arbeidslivet skal foreslå innhold og tema i nye opplærings- eller utdanningstilbud basert på de utfordringene de møter.

Partene vil også bidra med å rekruttere pilotvirksomheter og bistå virksomhetene med deltagelse i programmet.

Lykkelige parter

– Vi er glade for at regjeringen gjennomfører tiltak i samarbeid med partene som vil gi arbeidstakerne mulighet for livslang lærling, sier Jørgen Leegaard, direktør for samfunnspolitikk i BNL.

Også Fellesforbundet er glade for denne seieren.

– Partene i frontfaget har gjennom mange år, og i flere tariffoppgjør, fokusert på etter- og videreutdanning. Dette arbeidet var ferdig til oppgjøret i 2018, der partene var enige om å jobbe med å utvikle konkrete tilbud for etter- og videreutdanning, Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet.

– Ved at vi som parter i sektoren er med på å forme programmet, kan vi gjennom tett dialog med våre medlemmer utvikle tibud som treffer deres behov, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS.

Bransjeprogram for kommunal helse- og omsorgssektor skal utvikle ulike tiltak som gir ansatte ny og oppdatert kompetanse.

Programmet skal også utvikle og prøve ut tiltak med utgangspunkt i utfordringer som er knyttet til sektorens kompetansebehov framover, og å se helse- og kompetanseutfordringer i sammenheng.

– Vi er også glade for at sammenhenger mellom helse og kompetanse gjenspeiles i den nye IA-avtalen. Å satse på kompetanse og mestring hos de ansatte forebygger både fravær og frafall fra sektoren, sier Gangsø.

KS skal nå sammen med arbeidstakerorganisasjonene i sektoren komme med forslag til nye tiltak og kompetansetilbud. Partene vil gå i dialog med kommuner og fylkeskommuner for å sikre at tiltakene blir målrettet og gjennomførbare for ledere og ansatte i sektoren.

Målet er at tiltak skal være i gang allerede høsten 2019.

Powered by Labrador CMS