Arbeidsliv

Når Nordic Choice og Petter Stordalen trenger flere folk, har de audition for 1500 søkere på en gang.

Når Stordalen jakter talenter

Petter Stordalen skal ansette 250 medarbeidere til nye Clarion Hotel The Hub. Søndag arrangerte han «Talentjakten 2018», der absolutt alle søkere – 1500 – fikk mulighet til å komme på intervju. To minutter på hver.

Publisert Sist oppdatert

900 håpefulle søkere stod allerede i kø da dørene åpnet søndag formiddag. Det var folk i alle aldre; fra studenter og nyutdannede til pensjonister som ønsker å jobbe igjen. Noen var kledd i høye hæler og dress, mens andre virket mer komfortable i jeans og hettegenser. Men alle hadde én felles drøm, nemlig å jobbe på Petter Stordalens nye hotell.

I foajeen var stemningen rolig, men spent. Man kunne skimte mange flakkende blikk og nervøse smil i de 11 registreringskøene. Lounge-musikken skapte imidlertid en trygg atmosfære før det hele brakte løs.

Foto Køer av håpefulle jobbsøkere hadde tatt turen til Oslo kongressenter søndag formiddag.(Tobias Myklebust Fjeldheim)

En annerledes rekrutteringsprosess

I løpet av denne søndagen fikk 1500 søkere to minutter på å presentere seg selv foran en jury, før de leverte en CV. Juryene bestod av erfarne ledere fra hotell og HR.

De som gikk videre fra søndagens Talentjakt, skal gjennom en mer tradisjonell rekrutteringsprosess bestående av totalt fem trinn, før de eventuelt får tilbud om jobb.

I forkant av denne dagen, har representanter fra hotellselskapet besøkt NAV-kontorer og studiesteder på jakt etter kandidater. Alle er invitert til å søke. Alle skal få en mulighet. Det eneste du må klare er å «selge deg selv» på to minutter.

Showet er i gang

Foto Showet er i gang. Petter Stordal gir av seg selv når han snakker til de håpefulle kandidatene. (Tobias Myklebust Fjeldheim)

Første post på programmet er et inspirerende innlegg fra sjefen selv. Han introduseres som fyrtårnet, helten, stjernen – Petter Stordalen – til stor applaus fra salen.

Han er som vanlig full av energi.

– Tror dere jeg har vært på audition? Ja, jeg har vært på én audition – og jeg fikk jobb, roper han høyt til alles begeistring.

Han forteller om sin egen karriere; at det hele startet i butikken til faren. Det er en spennende historie. Men han forteller også at man ikke alltid lykkes. Selv Petter Stordalen har fått sparken.

– Men dere har ikke feilet før dere gir opp. Dere må aldri gi opp!

Han ønsker dem velkommen og lykke til. Stemningen i salen stiger.

– Hvem er du? Det er det vi er opptatt av i dag. Nordic Choice er ikke bare et selskap, det er en kultur, avslutter han.

– Skal være en bra opplevelse

Foto Fannistesia Eggen er litt nervøs for audition, men tror hun skal klare det. – Jeg får jobben, den er min. (Ingrid Lerø)

– Er denne typen talentjakt noe dere har holdt på med lenge?

– Vi har gjort dette i mange år. Og vi har merket lite til de rekrutteringsproblemene man ofte hører om i denne bransjen, sier Petter Stordalen til Dagens Perspektiv etter at han har holdt sin pep-talk.

Den største talentjakten de har arrangert var i Malmø i Sverige, med over 3000 søkere som møtte opp. I dag registrerte de over 2000 søkere på under 30 minutter.

– Dette kan vi, sier Stordalen. Alle skal gå herfra med en god følelse. Denne dagen skal være en bra opplevelse for alle som er her, uansett om de får en jobb eller ikke.

– Men hvorfor engasjerer du deg i dette? Er det en slags protest mot den tradisjonelle rekrutteringsprosessen i næringslivet?

– Helt enkelt, så handler dette om at vi ikke ønsker å starte med CV-en. Den kan inneholde så mange kilder til «feil» som egentlig er helt uvesentlige. For eksempel at du heter Ali i stedet for Ola eller at du kommer fra Thailand i stedet for Nordland.

Stordalen ser ikke på dette som en protest. Det er heller en mulighet til å gi folk en sjanse.

Han trekker frem en av søkerne han traff på audition i dag. Hun snakket ikke flytende norsk, men til gjengjeld snakket hun fem andre språk.

– Og hva gjør det da, om norsken ikke er helt på plass? Vi er en internasjonal bransje. Det skal reflekteres i selskapet.

– I talen sa du; «Vær deg selv. Og vær den beste utgaven av deg selv». Hva legger du i det?

– Det er én ting som er viktig. Å være nervøs i forkant av en slik audition er helt greit, det er naturlig, men det vi ser etter er om du har den «driven» som trengs.

– Hotell handler om mennesker. Derfor er kollegaene og det miljøet de skaper så viktig. Vi trenger folk med energi, som er blide og positive.

Spente, fornøyde og håpefulle

Foto – Stordalen har skapt en arena hvor det er mulig å finne folk med det rette engasjementet og den riktige energien, sier Derek Towad. (Ingrid Lerø)

Fannistesia Eggen er en av de mange som denne søndagen kan tenke seg å jobbe for Nordic Choice. Hun elsket showet til Stordalen. Det roet nervene hennes.

– Det hjalp å høre om de erfaringene han delte. Det styrket selvtilliten min.

– Er du nervøs for audition?

– Det er normalt å være nervøs. Men jeg skal klare det, jeg får jobben – den er min.

Derek Toward er allerede ferdig med sin audition. Han tror Clarion Hotel The Hub er et sted som setter pris på hans energi. Med over 30 års erfaring fra kjøkkenet har han søkt på en stilling som soussjef.

– Folk som har hatt en litt «rough patch», men som likevel ønsker seg en jobb, får en sjanse her.

– Dette er en fantastisk prosess! Man må jo selvfølgelig gå mer i detalj ved et eventuelt intervju senere, men de har skapt en arena hvor det er mulig å finne folk med det rette engasjementet og den riktige energien, legger han til.

– Var du nervøs for om du skulle klare å overbevise dem?

– Det er stor forskjell på å være nervøs og spent. Jeg var spent. Men følelsen er god. Min audition gikk strålende.

– Dette klarer du!

Søkerne er spente. Men når det er deres tur, blir de møtt med et klapp på skulderen og et «lykke til».

Stordalen gjør det klart at han sier «ja» til alle som er positive.

– Det gikk kjempebra, roper han, idet en håpefull søker forlater rommet.

Clarion Hotel The Hub sier de ønsker å være et annerledes sted for energiske mennesker. Talentjakten 2018 var i alle fall preget av spenning, begeistring og håp.

Powered by Labrador CMS