Arbeidsliv

Nye bestemmelser om kampfiksing og doping

NISO og Abelia kom i mandagens mekling til enighet om ny overenskomst for fotball, håndball og ishockey.

Publisert Sist oppdatert

Partene innledet forhandlinger om ny overenskomst 10. september. Etter oppfølgingsmøte 15. oktober brøt NISO forhandlingene. Etter gårsdagens mekling er partene enige om ny overenskomst som gjelder til 30. april 2020.

Overenskomsten omfatter alle organiserte arbeidstakere som er ansatt som spillere i tariffbundne klubber innen fotball, håndball og ishockey.

– Dette er et resultat vi ser oss meget godt fornøyd med. Vi har nådd gjennom på viktige punkter for våre medlemmer på områder som minimumslønn, karriereforberedende tiltak og mental helse, sier NISOs forbundsleder, Joachim Walltin i en pressemelding.

– Vi er godt fornøyde med at meklingen førte frem, og at klubbene nå kan fortsette sitt arbeid, sier Abelias advokat Thomas Urdal Johnsen i en pressemelding.

– Utfordrende

– Vi hadde et ganske utfordrende utgangspunkt, men begge parter har vært villige til å bevege seg i meklingen, og vi er glade for at vi nå kom til enighet, sier advokat Thomas Urdal Johnsen som har vært forhandlingsleder for Abelia/NHO Idrett.

Enigheten innebærer:

  • Spørsmål om minstelønn og karriereforberedende tiltak blir ikke en del av overenskomsten, men partene sender en anmodning til blant annet de ulike særforbundene om å vurdere disse punktene.

  • Det blir en ny bestemmelse i overenskomsten om spillernes mentale helse.

  • Det blir en ny bestemmelse om doping og kampfiksing i overenskomsten, som viser til gjeldende regler i idretten.

  • Bestemmelsen om reisetid er omformulert.

  • LES OGSÅ: Utvalg vil ha mindre idrett, norrønt og religionshistorie i norsk skole

– Med endringene vil dette fortsatt være en overenskomst som er godt tilpasset alle tre idretter som er omfattet av den. Det viktigste for oss er at klubbene nå kan fortsette sitt gode arbeid som tidligere, sier Johnsen.

Unngikk hockeystreik

– Vi setter pris på at vi kom til enighet med Abelia og klubbene. Alternativet hadde vært en streik som ville ført til utfordringer med avvikling av hockeysesongen. Begge partene var konstruktive og løsningsorienterte under meklingen. Vi takker også riksmekler Edvard Os for god ledelse under meklingen, sier Walltin.

Når det gjelder minimumslønn blir det nå sendt anmodning innen 1. desember til særforbundene (håndball/ishockey) fra NISO og Abelia om å oppjustere gjeldende minimumslønn for utøvere med profesjonell kontrakt der hensynet til både utøver og klubb ivaretas, med virkning fra det tidspunkt dette tidligst kan gjennomføres for hvert enkelt særforbund.

– Vi har gode erfaringer med lignende prosesser med særforbundene i fotball, håndball og ishockey – og vi håper og tror på konstruktive møter og prosesser med Norges Ishockeyforbund og Norges Håndballforbund også denne gang, sier Walltin.

Mental helse

Utfordringer knyttet til mental helse har også vært tema i forhandlingene mellom NISO og Abelia. Undersøkelser viser at 43 prosent av utøverne har kjent på symptomer på angst og depresjoner – det er vesentlig høyere enn i befolkningen ellers.

Dette er et viktig område for NISO og medlemmene. Nå blir det tariffestet et punkt i overenskomsten der det heter:

«Arbeidsgiver og tillitsvalgte skal ha oppmerksomhet omkring arbeidstakernes mentale helse og gjennomføre drøftinger ved behov. Den enkelte arbeidstaker kan ta opp mentale utfordringer med kontaktperson hos arbeidsgiver, hvoretter partene søker å tilrettelegge for videre oppfølging.»

Kampfiksing og doping

Etter krav fra NISO blir det tatt inn nye bestemmelser i overenskomsten når det gjelder kampfiksing og doping.

Kampfiksing:

«Partene tar klar avstand fra kampfiksing, samt forsøk på, eller medvirkning til kampfiksing i idretten. Arbeidsgiver og arbeidstakerne har et felles ansvar i å gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende regler som omhandler kampfiksing.»

Doping:

«Partene tar klar avstand fra doping, samt forsøk på, eller medvirkning til doping. Arbeidsgiver og arbeidstakerne har et felles ansvar i å gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende dopingregler, samt holde seg orientert om endringer som foretas i gjeldende dopingreglement.»

Karriereforberedende tiltak

Forberedelser til ny karriere etter idretten er et område NISO har fokusert mye på de siste årene. Nå blir det sendt en felles henvendelse fra NISO og Abelia til særforbundene og toppklubbenes interesseorganisasjoner.

Partene erkjenner at profesjonelle utøvere fra håndball, fotball og ishockey har en yrkeskarriere som krever omstilling til annet yrke.

På bakgrunn av dette anmoder partene de respektive særforbund og toppklubbenes interesseorganisasjoner om å se nærmere på muligheten for å tilby karriereforberedende tiltak for profesjonelle utøvere mens de er aktive.

Hvordan en slik tjeneste eventuelt finansieres drøftes mellom særforbundene, toppklubbenes interesseorganisasjoner og NISO.

Dersom karriereforberedende tiltak tilbys, anmoder de respektive særforbundene om å be klubbene utpeke en kontaktperson i den enkelte klubb, som kan videreformidle henvendelser knyttet til karriererådgiving.

Powered by Labrador CMS