Arbeidsliv

Flere fikk lærlingkontrakt i 2017 sammenliknet med året før.

Rekordmange elever fikk læreplass i fjor

Hele 7 av ti elever fikk godkjent lærekontrakt, viser tall fra utenriksdirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Fra i fjor har det vært størst økning i antall søkere i bygg- og anleggsteknikk med henholdsvis 434 flere søkere. Det har vært størst nedgang i design og håndverk med 99 færre søkere.

I desember var det totalt 28.893 søkere til læreplass. Det er 1.206 flere enn året før. Til sammen ble 20.822 lærekontrakter godkjent, viser ferske tall.

Rogaland og Trøndelag er fylkene med flest søkere, mens færrest søker læreplass i Aust-Agder og Finnmark.

Teknikk og industriell produksjon er fortsatt det mest populære utdanningsprogrammet, etterfulgt av helse- og oppvekstfag, bygg- og anleggsteknikk og elektrofag. Det er færrest søkere til læreplass innen medier og kommunikasjon.

Flest lærlinger i privat sektor

72 prosent av de godkjente lærekontraktene er tegnet i privat sektor. Denne prosentandelen varierer fra 63 i Aust-Agder til 79 i Oslo.

21 prosent av kontraktene har blitt tegnet i kommunal/fylkeskommunal sektor, 6 prosent i statlig sektor og 1 prosent har ukjent sektortilhørighet.

Forskjellene i sektorfordelingen av godkjente lærekontrakter er imidlertid betydelig større mellom utdanningsprogrammene.

95 prosent eller mer av kontraktene innenfor design og håndverk og bygg- og anleggsteknikk er tegnet i privat sektor, mens det gjelder bare 9 prosent av kontraktene i helse- og oppvekstfag. De fleste kontraktene i dette utdanningsprogrammet blir inngått i kommunal sektor.

Powered by Labrador CMS