Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Så mye mer tjener du med mastergrad i ryggsekken

Forskjellene er størst blant nyutdannede med økonomiske og administrative fag.

Publisert Sist oppdatert

Etter fullført bachelorgrad kan man spørre seg om det er verdt å utdanne seg videre. Man ser at de med mastergrad eller doktorgrad tjener betydelig mer enn dem innenfor samme fagfelt med bachelorgrad.

Noe kan forklares med at enkelte yrker med høyt lønnsnivå, som leger og advokat, forutsetter at man minimum har mastergrad.

Lønnstakere med mastergrad og doktorgrad har 25 prosent høyere gjennomsnittslønn enn ansatte med bachelorgrad, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

De som kun har tatt grunnskole og fullførte for mer enn fire år siden, har en månedslønn på 34.970 kroner. Til sammenligning har tilsvarende gruppe med fullført videregående skole 40.840 kroner, 17 prosent mer enn de med kun grunnskole.

Største forskjellene

Lønnsforskjellen mellom bachelor- og masterutdannede er vanligvis størst for nyutdannede. Det kan henge sammen med at mange med nylig fullført bachelorgrad fortsatt studerer og kombinerer jobb og utdanning.

Innenfor samfunnsfag og juridiske fag tjener nyutdannede med mastergrad (42.350 kroner) 34 prosent mer enn de med bachelorgrad (31.710 kroner).

For lønnstakere som tok tilsvarende utdanning for mer enn fire år siden, er forskjellen 26 prosent i favør av dem med mastergrad.

Har lavere lønn

Nyutdannede har lavere lønn enn øvrige lønnstakere med tilsvarende utdanning. Det kan i stor grad forklares med at nyutdannede vanligvis er yngre og har mindre arbeidserfaring.

I tillegg er det en del nyutdannede som fortsetter skolegangen etter fullført utdanningsnivå. En del av disse kombinerer skole eller studier med jobb, og er vanligst blant ungdommer og studenter som arbeider deltid i butikker, restauranter osv.

Slike lønnstakere er vanligvis ikke de som tjener mest og kan derfor bidra til å dempe lønnsnivået for nyutdannede.

Forskjellen i lønn mellom nyutdannede og dem med lengre arbeidserfaring er størst innenfor høyere utdanning.

Både blant lønnstakere med bachelor- og minimum mastergrad er gjennomsnittslønnen omtrent 35 prosent høyere for dem med fem år eller mer siden fullført utdanning.

For bachelorutdannede er forskjellen størst mellom nyutdannede (34.730 kroner) og øvrige (54.710 kroner) som har utdanning innenfor økonomi og administrasjon med hele 57,5 prosent

Høyere lønn blant håndverkere

Det er ventet at behovet for arbeidskraft med yrkesfaglig utdanning på videregående skole vil øke i årene framover. Dette gjelder spesielt innenfor bygg- og anleggsfag samt helse- og sosialfag.

De nyutdannede med håndverksfag har en gjennomsnittslønn på 35.970 kroner. Nylig utdannede med helse- og sosialfag tjener mindre, med et snitt på 31.210 kroner.

At månedslønnen er noe høyere blant lønnstakere med håndverksfag henger sammen med at disse ofte er sysselsatt i industri eller bygg- og anleggsbransjen, der lønnsnivået er høyere enn for helse- og sosialtjenester.

Forskjellen i lønn mellom nyutdannede og lønnstakere med mer arbeidserfaring med tilsvarende utdanning er større for håndverksfagene enn helse- og sosialfagene.

Nyutdannede med elektrofag har f.eks. en månedslønn på 37.000 kroner. De med lengre karriere med samme utdanning tjener 46.730 kroner, som er 26 prosent mer enn nyutdannede.

For lønnstakere med sosialfag øker lønnen langt mindre utover i yrkeskarrieren, og forskjellen mellom nyutdannede (31.760 kroner) og øvrige (33.170 kroner) er bare 4 prosent.

Menn høyere månedslønn

Det er godt kjent at menn tjener mer enn kvinner samlet sett i lønnsstatistikken. SSB finner at også blant dem med lignende utdanning har menn høyere månedslønn enn kvinner.

For nyutdannede menn og kvinner er månedslønna ganske lik, mens forskjellene i favør av menn oppstår når det har gått noen år siden endt utdannelse.

Blant dem med utdanning innenfor økonomiske og administrative fag tjener nyutdannede menn og kvinner med mastergrad henholdsvis 47.460 kroner og 45.280 kroner som tilsvarer en forskjell på 4,8 prosent.

Blant dem med samme utdanning og lengre karriere tjener menn i snitt 67.800 kroner og kvinner 54.820 kroner, som vil si at menn her tjener hele 24 prosent mer enn kvinner.

Lærerutdanninger er gruppen der ulikheten mellom menn og kvinner med mastergrad er lavest. Blant nyutdannede har menn en snittlønn som ligger 1,1 prosent over kvinnene, og blant de øvrige med lærerutdanning har forskjellen økt til 6,1 prosent. En forklaring er at lærere er blant yrkene med høyt utdannede der lønningene i stor grad er regulert.

Powered by Labrador CMS