Arbeidsliv

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mener regjeringen fører en politikk som undergraver den norske modellen.

– Sanden har dessverre rett

– Vi ser en sakte, gradvis undergraving av den norske velferdsmodellen, mener Hadia Tajik.

Publisert Sist oppdatert

– Sanden har dessverre rett i at vi ser en sakte, gradvis undergraving av den norske velferdsmodellen under Høyreregjeringa, sier nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik til Dagens Perspektiv.

I et innlegg i Dagens Perspektiv i dag skriver Knut Arne Sanden, leder for LOs Brussel-kontor, at den norske arbeidslivs-modellen er i ferd med å forvitre.

– Endringene kan i utgangspunktet virke små og ubetydelige, men i sum vil det kunne få den effekten at fellesskapsløsninger og fagforeningenes posisjon blir undergravd, til fordel for egenbetaling, markedskrefter og den sterkestes rett, mener hun.

LES MER

Færre rettigheter og økende forskjeller

Hadia Tajik trekker frem tre forhold for å underbygge sitt poeng:

  • At pengesterke har fått hundre ganger mer i skattelette enn alminnelige lønnstakere under Høyreregjeringa, noe som øker forskjellene mellom folk.
  • At trepartssamarbeidet og organisasjonenes rolle i arbeidslivet er svekket, fordi Høyreregjeringa ikke forankrer viktige politiske beslutninger for arbeidslivet slik vi blant annet så med endringene i arbeidsmiljøloven i 2015.
  • At arbeidsfolks rettigheter blir svekka, ved at Høyreregjeringa legger stadig mer til rette for korte kontrakter, fremfor faste ansettelser.

– Men både Høyre og NHO snakker varmt om den norske og nordiske modellen. Tviler du på dem?

Skal du vurdere en politiker, spør ikke hva «Hva er du for?» spør «Hva gjorde du da du kunne?» Høyreregjeringa fører en politikk som undergraver den norske og nordiske modellen, det er dette jeg bedømmer dem på.

– Arbeidsmarkedet er inne i en omfattende endringsprosess – kanskje har den norske modellen gått ut på dato?

– Nei. Arbeidslivet har alltid vært i endring. Arbeidsfolks behov for trygghet er ikke endra. Samfunnets behov for trygge arbeidsfolk er heller ikke endra, framhever Tajik.

Hun påpeker at faste arbeidsforhold har mye å si for at bedrifter skal investere i kompetansen til sine ansatte.

– For å kunne møte framtida på en skikkelig måte er det nettopp fast grunn under føttene på folk som vil avgjøre at vi klarer å håndtere endringene godt.

Høyreregjeringa fører en politikk som undergraver den norske og nordiske modellen, det er dette jeg bedømmer dem på

Utfordrende globalisering

Knut Arne Sanden mener globaliseringen er en av årsakene til at den norske modellen nå er «under angrep». Tajik erkjenner at globaliseringen gir noen utfordringer, men at arbeidsinnvandring er et gode for et Norge som er sultent på arbeidskraft, særlig innen enkelte sektorer.

– Men vi må bruke det nasjonale handlingsrommet vårt til å ha kontroll over grensene våre og utviklingen i arbeidslivet vårt. For eksempel er økningen i antall utenlandske, innleide arbeidstakere i Norge, ikke et udelt gode. Dette vil vi ha bedre kontroll på og regulering av, noe Arbeiderpartiet også har foreslått i Stortinget, sier Ap-nestlederen.

– Men må ikke også fagbevegelsen ta inn over seg endringene og endre seg i takt med dem?

– Skal modellen overleve må den selvsagt endres og justeres i takt med en ny tid. Men grunnleggende rettigheter skal ikke svekkes, og gammal høyrepolitikk bør ikke kamufleres som «moderne» fleksibilitet, sier Hadja Tajik.

Powered by Labrador CMS