Arbeidsliv

– De som har blitt utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen kan utvikle traumesymptomer, som innebærer at man frykter eller unngår det som minner om det opprinnelige traumet.

Seksuell trakassering på arbeidsplassen kan føre til alvorlige traumer

Dersom en person har blitt utsatt for seksualiserte krenkelser under møter med ledelsen, kan personen frykte eller unngå møter i en ny jobb.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke skrev Dagens Perspektiv om den tidligere majoren Beate som ble utsatt for seksuell trakassering av sjefen ute på oppdrag for Luftforsvaret i en krigssone. Senere fikk hun diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og ble sykemeldt.

Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinjer anbefaler ikke sykemelding ved PTSD generelt, men psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning, Sindre Wilhelm Aasli, forklarer at det er komplisert når selve traumet er skapt på nettopp arbeidsplassen.

– De som har blitt utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen kan utvikle traumesymptomer, som innebærer at man frykter eller unngår det som minner om det opprinnelige traumet. Mennesker utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen kan derfor frykte eller unngå situasjoner som minner dem om det vanskelige som har skjedd før, sier han.

Langtidsvirkningene av å ha blitt usatt for seksuell trakassering vil variere. Noen vil reagere depressivt, mens andre vil oppleve økt engstelighet. Noen vil utvikle både depresjon og angst. Aasli presiserer at det ikke finnes noen rett eller feil måte å reagere på.

Slik kan arbeidsgiver hjelpe

Foto Psykolog Sindre Wilhelm Aasli.

Det er ikke alltid man merker endring i atferd til de som lider av PTSD. Noen skjuler plagene sine veldig godt, fordi de skammer seg og tenker det er deres egen skyld at de plages.

Typiske synlige symptomer på PTSD kan være at vedkommende blir følelsesmessig flat, distanserer seg fra andre mennesker og får nedsatte reaksjoner på omgivelser eller akutte utbrudd av frykt, panikk eller aggresjon.

– PTSD er en alvorlig lidelse som skaper sterk smerte for de som lider av den, og ikke sjelden oppstår det selvmordstanker, sier Aasli.

Dersom arbeidsgiver ser disse symptomene hos sine ansatte, er det flere måter de kan hjelpe. Først og fremst må arbeidsgiver være oppmerksomme på at seksuell trakassering på arbeidsplasser forekommer, slik vi har sett mange eksempler på i media det siste året - og ta dette på alvor.

Snakke om følelser

Aasli forklarer at arbeidsgivere kan være med på å skape en åpen kultur på arbeidsplassen hvor de ansatte aktivt inviteres til å snakke med lederen sin dersom de opplever å bli utsatt for seksuell trakassering, og de bør ha klare retningslinjer for hvordan slike saker skal håndteres.

– Mennesker som lider av PTSD trenger trygghet og stabilitet i sine omgivelser, og ledere må tilrettelegge for dette. Trygghet og stabilitet kan skapes på forskjellige måter, og hva en gitt person trenger vil variere. Ledere bør derfor finne ut hva akkurat denne personen trenger i samarbeid med den det gjelder, sier Aasli.

Ulike tiltak kan være jevnlige samtaler med leder, tilrettelegging av arbeidsoppgaver og samarbeid med behandler, bedriftshelsetjeneste og Nav.

Hvordan skaper man åpenhet på arbeidsplassen om psykisk helse?

– Å skape åpenhet om psykisk helse på arbeidsplassen er kjempeviktig. Vi har alle en psykisk helse som det vil stå bedre og verre til med i ulike perioder. Finn et språk og gi rom for å snakke om følelser på en måte som passer arbeidsplassen. Skap en kultur hvor det er lov å snakke om vanskelige ting og lytt til hverandre i stedet for å gå rett i løsningsmodus. Lærer vi å lytte til hverandre vil mange problemer løse seg av seg selv, sier han.

Kroniske plager

Mennesker som lider av PTSD kan bli kvitt symptomene med ingen eller få hjelpetiltak, men uten effektiv behandling vil mange utvikle kroniske plager over mange år. Aasli forklarer at den beste behandlingen for PTSD vil variere avhengig av flere faktorer:

Hvilke symptomer personen strever med, hvor lenge plagene har vært der og hva slags type behandling personen ønsker er noen av faktorene.

– Det finnes god psykologisk hjelp å få, og noen av metodene som benyttes i dag er traumefokusert kognitiv terapi, EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) og emosjonsfokusert terapi. Noen vil også i en periode være i behov av medikamenter, for eksempel for å fremme søvn, sier psykologen.

Hvor lang tid en person vil bruke på å overkomme PTSD avhenger av en rekke faktorer. Predisponerende faktorer, som personlighetstrekk eller tidligere traumer, spiller inn.

– Hvordan vi er lært opp gjennom barndommen til å håndtere og snakke om våre følelsesmessige reaksjoner spiller en viktig rolle når vi skal overkomme vanskelige ting som skjer oss.

Powered by Labrador CMS