Arbeidsliv

Arbeidsminister Anniken Hauglie.

Skjebnedag for IA-avtalen

Avtalen for et mer inkluderende arbeidsliv blir etter all sannsynlighet forlenget, ifølge flere kilder tett på forhandlingene.

Publisert Sist oppdatert

Etter hva Dagens Perspektiv kjenner til vil departementet innkalle til pressekonferanse om avtalen i morgen, tirdag 18. desember. Pressekonferansen vil bli holdt i Arbeids- og sosialdepartementets lokaler klokken 12.

Forhandlingspartene har ikke lekket noe om innholdet i en eventuell ny avtale.

Arbeidsdepartementet hadde som mål at forhandlingene ble ferdige torsdag i forrige uke. Dette lyktes de ikke med.

Mandag morgen sier Akademikerne-leder Kari Sollien at forhandlingene fortsatt pågår, men at målsetningen «nå som i hele høst» er å få på plass en videre avtale.

Stor usikkerhet

Det var ikke gitt at partene skulle komme i mål da de gikk i gang med forhandlingene.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie ga allerede for et år siden beskjed om at regjeringen ikke ville videreføre avtalen i den formen den har hatt de seneste fire årene.

I en Fafo-undersøkelse som ble ansett som et viktig forhandlingsdokument kom det fram at enkelte så på IA-avtalen «som en fritidsordning», mens hovedorganisasjonen Virke så ut til å sette hardt mot hardt og nekte å frede sykelønna i den kommende avtaleperioden.

Den seneste måneden har tonen blitt noe mildere.

Selv Virke har lagt sykelønnsdebatten til side, så lenge en ny avtale «ikke legger lokk på konstruktive diskusjoner» om temaet, har leder Ivar Horneland Kristensen uttalt til NTB.

Ifølge kilder Dagens Perspektiv har snakket med forblir Virkes standpunkt at en ny avtale ikke må låse sykelønnsdebatten i fire nye år.

Mange har tatt til orde for at en ny avtale ikke bør inngås før regjeringens sysselsettingsutvalg har sagt sitt, og det kan dermed bli tatt forbehold om innholdet i deres rapport hvis partene undertegner en videreføring av IA-avtalen i morgen.

Sysselsettingsutvalgets utredning er ventet å komme i februar.

Powered by Labrador CMS