Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Lagerarbeidere organisert i Handel og Kontor for høyere minstelønnssatser.

Virke løste «borgerkrig» i LO

Vil heller bruke tid på å tilpasse tariffavtalene en «digitalisert virkelighet».

Publisert Sist oppdatert

Det har i lengre tid foregått en kamp mellom LO-fagforbundene Handel og Kontor (HK) og Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) om hvem som skal organisere lagerarbeidere.

Nå har arbeidsgiverorganisasjonen Virke kommet dem i møte og inngått en avtale som kommer til å koste bedriftene - om ikke annet for flytte fokus før lønnsoppgjøret partene imellom går i gang.

Konflikten oppsto fordi ansatte var misfornøyd med minstelønna i tariffavtalen mellom HK og Virke, som har sakket akterut sammenlignet med avtalen NTF har inngått med samme arbeidsgiverorganisasjon. Utviklingen har skapt stor frustrasjon, og HK har tidligere uttalt at det ville være vanskelig å beholde medlemmene som gjorde opprør og ville melde overgang til NTF.

Fredag kom imidlertid meldingen om at HK og Virke har blitt enige om en ny minstelønnssats på samme nivå som NTFs avtale - allerede før lønnsoppgjøret for denne gruppa går i gang.

Den nye minstelønnssatsen for lageransatte i landsoverenskomsten med Virke er på kr 219,15 kroner i timen, en økning på 6,14 kroner i timen og 998 kroner i måneden.

Det er behov for å tilpasse tariffavtalene til en digitalisert virkelighet

– Dette er et resultat vi er godt fornøyde med. Vi har vært opptatt av å heve minstelønna til lagerfolka våre og få på plass tilnærmet like minstelønnssatser for lageransatte innen engrosvirksomheter. Nå har vi fått det, sier nestleder Bjørn Mietinen i HK i en pressemelding.

Avtalen er utelukkende begrenset til lageransatte i engrosvirksomheter og deres sentrallager/hovedlager som leverer til varehandel.

Virke vedkjenner at dette vil få lønnsmessige konsekvenser for noen av deres virksomheter, men mener det er verdt det for å unngå organisasjonskamp på arbeidsplassene.

– Det er ingen tvil om at for et begrenset antall virksomheter vil dette få lønnsmessige konsekvenser, sier direktør for politikk og forhandlinger i Virke, Inger Lise Blyverket, i en pressemelding.

– Samtidig mener vi at dette er en forsvarlig løsning. Muligheten for at det ville komme krav om grossistoverenskomsten på stadig flere virksomheter var til stede, mener hun.

Virke skal gjennomføre tarifforhandlinger med et samlet LO fra 20.april. Nå er det på tide å se framover, mener Blyverket.

– Det er behov for å tilpasse tariffavtalene til en digitalisert virkelighet med blant annet mer netthandel og økte og endrete kompetansekrav, sier hun.

Powered by Labrador CMS