Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto: Kvinne får hjelp av hjemmesykepleier.

Avliver myten om at sykepleiere har «feil holdning» til heltidsarbeid

Tillitsvalgt i hjemmesykepleien, Elisabeth Imrik, mener man ikke kan sammenligne turnusarbeidet deres med andre yrkesgrupper som ikke jobber med mennesker.

Publisert Sist oppdatert

I arbeidet med å skape en heltidskultur i Fredrikstad, skal alle ansatte i helsesektoren få mulighet til å ta del i «prekesjappe» og lufte sine tanker om temaet. Så langt har hjemmesykepleien og tjenester til funksjonshemmede deltatt på møtene.

– Det fine med prekesjappe er at alle ansatte får muligheten til å si noe. Det har vært en positiv opplevelse, sier sykepleier og tillitsvalgt Elisabeth Imrik.

Hun syns det er flott at kommunen har fokus på heltidskultur og fulle stillinger. For å kunne etablere seg og få tatt opp lån, er man nemlig avhengig av heltidsstillinger.

Mye av diskusjonen i prekesjappene har handlet om at det er en «feil holdning» til å jobbe heltid i helsesektoren.

Noen påstår at sykepleierstudenter får beskjed om at det er for tungt å jobbe heltid allerede før de er ferdig utdannet.

– Her stemmer nok mye, men man kan ikke sammenligne en bedriftsarbeider med jobben vi gjør for andre mennesker. Vi jobber med mennesker under tidspress. Det er en helt annen belastning. Kanskje krever det mer enn dersom man jobber med andre ting i en bedrift?

Jobber mens andre har fri

Foto Tillitsvalgt i hjemmesykepleien, Elisabeth Imrik. (Foto: Privat)

Imrik tror at folk flest kanskje glemmer at når andre har juleferie og fri i helgene, må helsearbeidere fremdeles jobbe. Hun forklarer at de alltid «bare» har et par dager fri om gangen.

– Det tror jeg mange syns det er belastende. Jeg syns det er belastende selv og jeg jobber heltid. Det er kanskje slike ting som har gjort at mange i helsevesenet har valgt å jobbe deltid frem til nå, sier hun.

Hun mener det er innholdet i arbeidshverdagen man burde se på unge sykepleiere ikke klarer å stå i fulle stillinger.

– Det at unge mennesker ikke klarer å stå i full jobb er noe vi må se på. Er det snakk om en holdning eller et arbeidspress som ikke burde vært så høyt? Hvordan bygger man opp arbeidsdagen slik at folk kan klare å stå i full stilling? For meg er det noe som skurrer her.

Et av alternativene som er foreslått for å skape flere heltidsstillinger og for å få løst helgekuten er at ansatte går langvakter hver fjerde helg. De som allerede har testet ut langvakter forteller at de opplever en mindre stressende hverdag.

– Kanskje får vi da bedre tid til å gjennomføre arbeidsoppgavene våre og ikke gå hjem og føle at mye er gjort halvveis.

Mer frihet

Imrik syns det er spennende at hver virksomhet innenfor helse- og omsorgsektoren nå skal få mer frihet til å diskutere sammen hvordan de nye turnusene skal se ut.

– Problemet med å få alle ut i heltid er helgeknuten. Vi trenger mer bemanning i helgene.

Helsearbeidernes ønske å ha med en person fra hvert team i arbeidet med ny turnus. Hvis kommunen bestemmer seg for det, tror Imrik det kan bli bra.

– Det er hvertfall et forslag vi har snakket med ledelsen om. Det håper jeg at vi får til. At vi får medbestemmelse hele veien.

Man må ikke se ned på dem som faktisk ønsker det

Hjemmesykepleien har jobbet mot heltid ute i virksomhetene en god stund allerede. Tillitsvalgte skryter av lederne sine som er flinke til å se løsninger for å slå sammen stillinger når noen i en deltidsstilling slutter.

– Jeg tror der det er mulig vil stillingene bli slått sammen til heltidsstillinger. Men det må være lov å si at man vil risikere pensjonen sin for å jobbe deltid. Man må ikke se ned på dem som faktisk ønsker det. Man vil aldri få alle til å jobbe heltid.

Et av argumentene for heltid er at det blir tryggere for brukerne av hjemmehjelptjenester dersom det er få personer innom dem. Det at flere faste er på jobb gjør også at arbeidsdagen blir mindre stressende.

– Kanskje flere vil ta mer ansvar dersom det blir flere fulle stillinger. Dersom man bare er til stede et par dager, føler man kanskje ikke på det samme ansvaret som de som er der hver dag, sier Imrik.

Ufrivillig deltid

Selv om flere ønsker friheten av å jobbe deltid og kunne ta ekstravakter for å få den samme lønnen som de som jobber 100 prosent, kjenner Imrik flere som så gjerne skulle ønske at de fikk tilbud om hele stillinger og som er lei av å jage vakter.

– Det er en påkjenning for mange. Ofte er det ikke sykepleierne som får ekstravakter fordi virksomheten ønsker å spare penger. Jeg forstår at lederne ønsker å ha kompetanse på riktig plass, men av og til får man ikke riktig kompetanse inn i de stillingene. Da er det rimeligere å leie inn en hjelpepleier, sier hun.

Det er en uting at alle roper etter flere utdannede sykepleiere, men så får man tilbud om en brøkdel av en stilling

Et av tiltakene hun mener bør gjennomføres er at de som utdanner seg i dag ikke får tilbud om 76,4 prosent stillinger.

– Å se på de som er inne i siste løp av arbeidslivet er kanskje ikke de viktigste å få i heltidsstillinger. Det er viktig at det blir en kultur for å tilby hele stillinger.

Folk velger gjerne å slutte etter en stund når de alltid må jage vakter for å få det til å gå rundt.

– Det har skjedd tidligere fordi de rett og slett ikke klarer seg. Det er en uting at alle roper etter flere utdannede sykepleiere, men så får man tilbud om en brøkdel av en stilling. Det handler også om å få respekt i lønnsforhandlinger. Å ha en hel stilling gir ekstra tyngde i slike forhandlinger, sier hun.

Ikke tatt hensyn til

Foto Tillitsvalgt i Tjenester til funksjonshemmede, Hanne Karlsen. (Foto: Privat)

Tillitsvalgt i Tjenester til funksjonshemmede, Hanne Karlsen, syns det var fint å bli innkalt til prekesjappe for å få ta del i et viktig tema. Under møtet følte hun seg sett og hørt, men dessverre opplever hun at innspillene til de ansatte ikke har blitt tatt hensyn til i etterkant og det videre arbeidet med heltid.

Karlsen peker på at utfordringen med hele stillinger er at de må ha noen ledige stillinger først, eller vakter til overs, slik at de får andre på deltid opp i 100 prosent.

– En annen utfordring er at vi har en avdelingsleder som ikke gir høyere stilling om man har mer enn 10 prosent fravær.

Som tillitsvalgt har hun ofte drøftet dette med fagforeningen, og med avdelingsleder.

– Det som er viktig for meg i denne saken, er at ingen skal bli tvunget til å jobbe heltid. De som ønsker å få jobbe redusert skal få lov til det. Jeg ønsker heller ikke at vi skal få felles regler om hvordan man skal få til heltid. Hver arbeidsplass må kunne få utarbeide hva som er best for å få til heltid.

Tjenester til funksjonshemmede har tidligere prøvd ut 12 timers vakter uten at dette har fungert. Karlsen er tydelig på at det ikke er et alternativ å jobbe flere helger enn hver tredje helg.

– Vi ønsker å beholde rekrutteringsstillingene våre på helg. Jeg håper at alle de som ønsker å jobbe heltid skal få lov til det. Heltid er viktig i forhold til sykelønn og styrkede pensjonsrettigheter.

Hun forklarer at virksomheten hvor hun jobber har hatt et stort fokus på heltid og at de har greidd og fått flere opp i heltid i løpet av 2018.

– Dette er et mål som står høyt her hos oss.

Powered by Labrador CMS