Arbeidsliv

Både verneombudene og arbeidere mener at de ansatte selv har for dårlig holding til HMS og bruk av verneutstyr.

Dårlige holdninger skaper farlig arbeidsmiljø

En fersk rapport viser at syv av ti industriarbeidere i Norge har sett-, hørt om- eller selv vært direkte involvert i ulykker på jobben.

Publisert Sist oppdatert

Dårlig holdninger og manglende opplæring utpekes som hovedgrunnene til farlig arbeidsmiljø i en fra verneutstyrprodusenten Skydda Norge og Kantar.

Rapporten «Sikkerhet på arbeidsplassen» ble sluppet under messen Offshore Tecnology Days (OTD) i Stavanger denne uken.

450 arbeidere og 200 verneombud i norsk industrisektor har svart på detaljerte spørsmål knyttet til sikkerhetskultur, ulykker og bruk av verneutstyr på arbeidsplassen.

– Resultatene er ikke overraskende for oss som jobber med dette daglig, og det viser at bransjen åpenbart har en vei å gå når det gjelder både holdninger og opplæring. Jeg kan ikke poengtere kraftig nok hvor viktig det er at ledelsene i industribedriftene har fokus på å skape god sikkerhetskultur, sier Vegard Aune, daglig leder i Skydda Norge i en melding.

Dårlig opplæring

Et av hovedfunnene i rapporten viser altså at 74 prosent av industriarbeidere i Norge har sett-, hørt om- eller selv vært direkte involvert i ulykke på jobben.

Samtidig mener både verneombudene og arbeidere at de ansatte selv har for dårlig holding til HMS og bruk av verneutstyr.

– Dette er et tankekors, og sier egentlig det meste om hvor skoen trykker. For dårlig opplæring, manglende kunnskap og «dette er unødvendig. Jeg skal bare»-holdning er konkrete utfordringer som må løses hvis vi skal få et tryggere arbeidsmiljø på norske industriarbeidsplasser i fremtiden.

I 2018 døde 37 mennesker på jobb i landbasert arbeidsliv i Norge. Det er ett dødsfall hver tiende dag. Skydda-sjefen mener det er uakseptabelt.

Tidspress og kostnadsfokus

I rapporten pekes det også på at repeterende arbeidsoppgaver, tidspress og kostnadsfokus oppleves som helsemessige risikomomenter.

Nær halvparten av de spurte arbeiderne sier også at de aldri har fått opplæring i bruk av verneutstyr, eller kun fått en kort innføring da de ble ansatt.

I rapporten lister Skydda opp fem konkrete råd som skal bedre sikkerhet på arbeidsplassen:

  1. Sikre kontinuerlige og gode risikoanalyser

  2. Velg riktig verneutstyr til hver enkelt arbeidsoppgave

  3. Gi bedre opplæring i bruk av utstyret

  4. Ha gode rutiner på kontroll og godkjenning av verneutstyr

  5. Fokus på holdninger og rutiner i hverdagen

– Undersøkelsen viser at verneombud- og arbeidernes oppfatning av sikkerhet på arbeidsplassen skiller seg signifikant fra hverandre. Men begge gruppene er ganske enige om at hovedutfordringen er holdninger, sløvhet og slurv knyttet til bruk av verneutstyr. Da gir deg seg egentlig selv hvor fokus bør ligge. Én arbeidsulykker er én for mye, og absolutt alle tjener på god arbeidssikkerhet, understreker Aune.

Powered by Labrador CMS