Annonse
HELSESKADELIG: – Å ville bytte jobb, men ikke komme videre, leder før eller senere til stressrelaterte helseproblemer, sier psykolog Agnes Mellstrand. Foto: Maxriesgo/Dreamstime

Helseskadelig å være fastlåst i jobben

Mer enn halvparten av svensker mellom 40 og 55 år sier at de gjerne vil bytte jobb. Samtidig svarer fire av ti at alderen gjør et jobbskifte vanskelig. Det går fram av det årlige barometeret om karriere og arbeidsliv fra Folkuniversitetet i Sverige.

Selv om mange ønsker seg ny jobb, er det bare et mindretall som er aktive jobbsøkere, ifølge barometeret. Det bygger på intervjuer i juli i år med drøyt tusen yrkesaktive svensker i alderen 40-45 år.

På den positive siden sier et flertall av de spurte at de ikke har problemer med å holde tritt med yngre kolleger. Og to av tre kan tenke seg å jobbe etter at de har nådd pensjonsalderen.

Ikke bra for helsa

Å oppleve at man ikke klarer å få seg en ny jobb er ikke bra for helsa, fastslår psykolog Agnes Mellstrand.

– Å ville bytte jobb, men ikke komme videre, leder før eller senere til stressrelaterte helseproblemer, sier hun til arbeidsmiljøpublikasjonen Arbetsliv.

– Å gå med en følelse av å være fastlåst er aldri bra. Og om man ender opp med et stressrelatert helseproblem og så bestemmer seg for å bytte jobb, kan det være vanskelig, påpeker Mellstrand, som er kursleder ved Folkuniversitetet.

Få jobber for å realisere seg selv

Blant svenske arbeidstakere over 40 år er det bare et lite mindretall som ser jobben som et middel til å realisere seg selv. Hele åtte av ti i den svenske undersøkelsen betrakter jobben som en måte å forsørge seg på.

Det er imidlertid flere kvinner enn menn som betrakter jobben som en arena for selvrealisering.

– Det er vel naturlig at jobben ikke er alt. En aktiv fritid utenfor jobben eller familie og venner kan definitivt veie opp og være det som skaper mest verdi i tilværelsen. Men om man ikke har det bra på jobben, samtidig som man ikke orker å være så aktiv på fritiden, kan det bli tøft, sier psykolog Agnes Mellstrand.

Annonse
Annonse
Annonse