Arbeidsliv

Kan jeg kreve å bli fritatt arbeidsplikt i oppsigelsestiden?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er for tiden i mammapermisjon. Samtidig har jeg mottatt oppsigelse ettersom arbeidsplassen min kommer til å avvikle driften. Min oppsigelsestid vil jo ikke begynne å løpe før jeg er tilbake fra permisjon, og på det tidspunktet vil det ikke lenger være noe aktivitet i firmaet.

Arbeidsgiver sier det er arbeidsplikt i oppsigelsestiden, men har enn så lenge ikke spesifisert hvilke arbeidsoppgaver de mener jeg skal utføre, all den tid firmaet på det tidspunktet vil være inaktivt. Mitt spørsmål er; hva kan de kreve at jeg skal utføre av arbeid? Jeg skal vel strengt tatt kun utføre arbeid tilsvarende min stilling?

Kan jeg eventuelt kreve å bli fritatt arbeidsplikt i oppsigelsestiden om de ikke kan tilby meg tilsvarende arbeide? Håper dere kan hjelpe meg å forstå regelverket her!

Fortvilet

Svar: Slik vi forstår deg, har du fått oppsigelse i foreldrepermisjonen. Oppsigelsen er begrunnet i virksomhetens forhold. Dersom den totale permisjonstiden er på under ett år, og arbeidsgiver er informert at fraværet skyldes fødsel, er lovens utgangspunkt at oppsigelsestiden begynner den dagen du skal være tilbake på jobb.

I denne oppsigelsesperioden har arbeidsgiver en plikt til å sysselsette deg som arbeidstaker. Det er altså ikke din risiko at det ikke finnes passende arbeid for deg i virksomheten. Arbeidsgiver vil imidlertid – innenfor rimelighetens grenser – ha rett til å pålegge deg arbeidsoppgaver som du ikke har hatt tidligere.

Hva som ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett i et slikt tilfelle må imidlertid vurderes konkret, så det kan vi ikke gi noe klart svar på her. Hvis det ikke finnes arbeid for deg i virksomheten, har du likevel krav på lønn ut oppsigelsestiden.

SBDL v/advokatfullmektig Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS